Hlavní obsah

Pyrotechnik: Sklady ve Vrběticích samy vybuchly jen těžko

Podle vedoucího týmu policejních pyrotechniků Jiřího Lačňáka, který pracuje v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, je vysoce nepravděpodobné, že oba sklady vybuchly samy od sebe. Lačňák v úterý řekl, že pokud je vše ve stavu, jak má být, tak samovolný výbuch nehrozí. Policisté události vyšetřují jako úmyslné obecné ohrožení.

Foto: Policie ČR

Obrněné transportery Policie ČR ve Vrběticích

Článek

"Každý kus munice má svůj obalový materiál, dřevěné bedny, které mají výztuže, fixační body a tak dále," vysvětlil pyrotechnik. Samovolný výbuch by podle něj hrozil v případě, že by s municí někdo zacházel nevhodným způsobem, pokud by z nějakého důvodu selhaly obalové materiály nebo pokud by na munici nastaly nějaké změny.

"To ale není obvyklé vzhledem k tomu, že vojenská munice je vyráběna na dlouhé období a měla by být relativně bezpečná na manipulaci," dodal Lačňák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První sklad s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října. Zahynuli při něm dva zaměstnanci ostravské společnosti Imex Group, která si sklad pronajímala. Pyrotechnici ukončili čištění areálu po tomto výbuchu posledního listopadu a mělo se začít s odvozem zbylé munice. Ve středu 3. prosince však vybuchl další sklad stejné firmy s téměř 13 tunami výbušnin, což vše vrátilo na začátek.

Pyrotechnici nyní čekají, až uplyne devět dnů bez výbuchu, poté budou moci začít připravovat areál na odvoz munice. Exploze se z areálu neozvala čtvrtou noc za sebou. Pokud se nestane něco neočekávaného, rozhodne odborné pyrotechnické konzilium o dalším postupu v pondělí 15. prosince.

Čeká je další průzkum

Podle Lačňáka byla po sobotním zákroku, kdy pyrotechnici odstraňovali ze střechy sousedního skladu dělostřelecký granát, jenž odlétl z vybuchlého skladu číslo 12, dokončena základní kontrola objektů a jejich střech. Pyrotechniky opět čeká průzkum a čištění všech komunikací a jejich okolí i samotných budov v areálu od rozházené munice. Materiál, který najdou, bude shromažďován. Nebezpečný pyrotechnici zlikvidují na místě, zbytek odvezou.

Foto: Policie ČR

Čtyřicetikilový granát uvízlý ve střeše vrbětického skladu číslo 11

Lačňák uvedl, že pyrotechnici se v areálu, který kvůli množství rozházené nevybuchlé munice připomíná minové pole, pohybují v minimálním počtu. Důvodem je jejich bezpečnost.

"Místo pro další pyrotechnické týmy není, ohrožovaly by se navzájem. Navýšení počtu pyrotechniků nemá opodstatnění a bylo by přílišným rizikem," řekl Lačňák. Podle policie by odvoz munice z areálu, kde je jí asi 7000 tun, mohl začít nejdříve koncem prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám