Hlavní obsah

Sever Moravy zahalil smog, v Přerově jezdí MHD zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Smogová situace platí v pátek ráno v celém Moravskoslezském kraji s výjimkou Třinecka. Už ve čtvrtek odpoledne ji vyhlásili meteorologové kvůli prachu i pro Olomoucký a Zlínský kraj. V Přerově až do odvolání jezdí městská hromadná doprava zdarma.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu.

Článek

Po Olomouckém a Zlínském kraji byla ve čtvrtek večer vyhlášena pro aglomeraci Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. V noci ji meteorologové rozšířili o Novojičínsko, Bruntálsko a Opavsko.

Na Třinecku podmínky pro její vyhlášení zatím nebyly splněny, koncentrace prašného aerosolu ve vzduchu jsou i tam ale vysoké, řekl pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důvodem vyhlášení bylo, že průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu na některých stanicích překročily dva dny po sobě prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový.

„Městská autobusová doprava v Přerově jezdí po dobu vyhlášené smogové situace zadarmo. Cestující se mohou bezplatně přepravovat po městě až do odvolání,” oznámila v pátek radnice, která chce obyvatele přesvědčit, aby dali přednost MHD před individuální automobilovou dopravou a alespoň částečně pomohli zlepšit situaci. Řidiče vyzvala, aby pokud možno vůbec nevyjížděli.

Malé děti, starší lidé a nemocní s chronickými dýchacími potížemi či srdečným onemocněním by se proto měli při pobytu venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám