Hlavní obsah

Zeman je připraven se angažovat pro české chlapce odebrané v Norsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman je připraven se v případě potřeby osobně vložit do případu českých dětí odebraných v Norsku. Uvedl to v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách Hradu. Zároveň však upozornil, že matka dvou chlapců ještě nevyužila všechny možnosti, které jí nabízí norský právní řád.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman při setkání s českými novináři v Dušanbe

Článek

Prezidentská kancelář je kvůli kauze v intenzivním kontaktu s ministerstvem zahraničí. Hlava státu je připravena reagovat na další vývoj situace. "Pokud by byly vyčerpány všechny legální možnosti, která má paní Michaláková k dispozici, a situace by si vyžádala přímou intervenci prezidenta republiky, jsem připraven po konzultaci s příslušnými českými úřady tak učinit," uvedl Zeman.

Ministerstvo zahraničí matce již dříve doporučilo, aby se znovu obrátila na norský soud s žádostí o revizi případu. Prezident Zeman má přitom informaci, že matka zatím nevyčerpala všechny standardní právní možnosti. "Pevně věřím, že jich paní Michaláková využije a že norské soudy rozhodnou rychle, nestranně a spravedlivě a že se brzy dočkáme šťastného konce tohoto nelehkého případu," uvedl v prohlášení.

Každý chlapec je v jiné rodině

Norské úřady odebraly českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy o pohlavním zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině.

Foto: Josef Koukal , Právo

Demonstrace před Emauzským opatstvím se zúčastnila i senátorka Zuzana Baudyšová (vpravo).

Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který stížnost zamítl jako nepřípustnou.

Matka i synové Michalákovi mají české občanství, chlapci Denis a David se však podle dostupných informací narodili v Norsku a hovoří pouze norsky. Vzhledem k tomu, že Česká republika není účastníkem řízení, dostávají tuzemské úřady informace pouze zprostředkovaně.

Zeman ve čtvrtek připomněl, že české úřady se případem intenzivně zabývají již od června 2011, tedy prakticky od počátku. Aktivně ho řeší české velvyslanectví v Oslu i ministerstvo zahraničních věcí. S norskými představiteli o tomto případu letos opakovaně jednal také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), dlouhodobě se v něm angažuje poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09 a STAN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám