Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla o 441 korun. Nic moc, shodují se analytici

Novinky, jas
Aktualizováno

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 441 korun na 25 219 korun. Představuje to nominální nárůst o 1,8 procenta, po započtení inflace 1,2 procenta. Ve čtvrtek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Výše růstu mezd nicméně zůstala za očekáváním analytiků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů 0,1 procenta, plyne z dat statistiků.

Medián mezd, který byl 21 521 Kč, vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 1,5 procenta. „Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 457 Kč a 40 326 Kč,” upřesnil ČSÚ.

Průměrná mzda za první tři čtvrtletí letošního roku činila 25 179 korun, což je meziročně o 608 korun více. Reálný nárůst představoval 2,5 procenta.

Zaměstnavatelé s růstem platů nespěchají

„I když růst mezd není nijak oslnivý, pozitivní je alespoň to, že po dvou letech reálného poklesu se mzdy začínají vzpamatovávat,“ konstatoval Petr Dufek z ČSOB, který zároveň připomněl, že ve srovnání s předchozím čtvrtletím mzdy v podstatě stagnovaly. Růst byl podle něj dán zejména nízkou inflací. „Je patrné, že tvorba nových pracovních míst dosud není tak silná, aby začala tlačit na mzdy,“ poznamenal.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák míní, že růst mezd „není stále dostatečně razantní na to, aby více stimuloval spotřebu domácností“. „Umírněný růst mezd je však pochopitelný. Po letech hospodářské recese a rekordní nezaměstnanosti zaměstnavatelé s výrazným navýšením mezd nespěchají,“ připomněl s tím, že růst nebyl ve třetí čtvrtletí takový, jak se očekávalo.

Pavel Sobíšek z UniCredit očekává, že ani poslední kvartál nepřinese zásadní změnu. „O něco lepší časy pro zaměstnance mohou nastat příští rok v souvislosti s dobrými ekonomickými výsledky podnikové sféry,“ očekává.

Reklama

Výběr článků

Načítám