Hlavní obsah

Ve vrbětickém skladu to opět dunělo, lidé se nesmějí vrátit domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlachovice (Zlínsko)
Aktualizováno

Z vybuchlého muničního skladu u Vrbětic na Zlínsku se v noci na čtvrtek ozvaly další dvě neřízené detonace. Policie chce během dne pokračovat v průzkumu skladu číslo 12, ve kterém ve středu vybuchlo 12,8 tuny munice. Evakuovaní lidé z Haluzic a Lipové, kteří museli ve středu opustit své domovy kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, se ani ve čtvrtek domů nevrátí.

Foto: Pro Novinky David Zvončák

Středeční exploze muničního skladu ve Vrběticích

Článek

„Jednou šlo o silný a podruhé o středně silný výbuch,“ řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Dodala, že pyrotechnici se situací zabývali celou noc. Dnes by měli pokračovat v průzkumu. „Bude záležet na počasí. Chtěli bychom, aby vzlétl bezpilotní dron, který už je na místě,“ doplnila mluvčí.

Podle ní se neřízené detonace ze skladu ozvaly ve 23 hod. a ve čtyři hodiny ráno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Sklad, který měla pronajatý stejně jako blízký sklad číslo 16, vybuchlý 16. října, ostravská společnost Imex Group, vybuchl ve středu ráno. Neřízené detonace se ozývaly prakticky celý den. Kvůli nim byly kromě zmíněných obcí evakuovány areál bývalých Vlárských strojíren i blízká střední škola. Podle Kozumplíkové je však areál od rána opět v provozu a do školy se vrátí i studenti a učitelé.

Příčina zatím nejasná

Příčinu výbuchu skladu číslo 12 policie zatím nezná. „Podle předložených seznamů firmy, jež v tomto objektu skladuje munici, se uvnitř v době výbuchu nacházelo 12,8 tuny zalaborovaných výbušnin. Jednalo se o dělostřelecké granáty a miny,“ uvedla Kozumplíková. Pyrotechnici se k místu exploze zatím nemohli přiblížit. V tomto týdnu měl začít odvoz munice z areálu, nové výbuchy však tento proces vrátily na začátek. Pyrotechnici budou muset komunikace a jejich okolí opět vyčistit.

V platnosti zůstává nadále speciální linka zřízená pro občany postižené neustávajícími explozemi. „Číslo 974 666 555 je k dispozici všem občanům okolních obcí, kteří se chtějí zeptat na cokoli v souvislosti s dnešními detonacemi, či těm, kteří našli v blízkosti svých obydlí jakýkoli nebezpečný předmět. Nadále trvá varování občanů před vstupem do nebezpečné oblasti. Oblast je označena policejními páskami a varovnými cedulemi a je nepřetržitě střežená policisty a vojáky,“ dodala mluvčí.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) byla budova číslo 12 v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována, a nic nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout. Při říjnovém výbuchu zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group. Ve středu ráno se podle policie nikdo ze členů integrovaného záchranného systému v lokalitě nepohyboval. Výbuch podle Kozumplíkové nenastal ani při manipulaci s výbušninami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám