Hlavní obsah

Stovky výbuchů munice vyděsily obyvatele Vrbětic, policie nařídila evakuaci

Právo, jr, alf
Zlín
Aktualizováno

Série silných detonací probudila a notně vystrašila ve středu ráno obyvatele Vrbětic na Zlínsku. Minimálně část výbuchů šla z bezprostředního okolí epicentra původního výbuchu. Policisté evakuovali lidi pracující ve Vlárských strojírnách, obyvatele obcí Haluzice a Lipová. Uzavřeny jsou některé přístupové cesty v okolí, informovala Právo policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Obyvatelé obcí se zřejmě nebudou moci vrátit domů.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

 
Článek

"Pokud se nějakým zásadním pozitivním způsobem nezmění operativní situace, tak je vysoce pravděpodobné, že občané z těchto lokalit minimálně dnešní noc stráví jinde," řekl novinářům po zasedání krajské bezpečnostní rady policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v muničním areálu u VrběticVideo: Pro Novinky Radek Machů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie bude podle něj situaci nadále analyzovat. "Je nám naprosto jasné, že jde o bezprecedentní zásah do života občanů, i to, že tam mají domácí zvířata," doplnil Tkadleček. Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je zajištěno náhradní ubytování hotelového typu v okolních městech a obcích.

"Budeme vyzývat občany, aby se ohlásili svým starostům, a sdělili jim, zda zůstanou u příbuzných, nebo budou potřebovat ubytování zajistit. Dostanou veškeré informace o ubytování i o případném zajištění dopravy," uvedl. Kraj je podle něj připraven zajistit ubytování pro všech 430 obyvatel obou obcí, a to i na více dnů.

Vzlétne dron 

Podle informací České televize se z muničního skladu ozvaly stovky explozí.

Z areálu vrbětického muničního skladu se podle Tkadlečka od 7:00 ozvalo několik desítek výbuchů, 17 z nich policisté vyhodnotili jako silnější. Počasí jim dosud neumožnilo zkoumat areál vrtulníkem nebo dronem. "Chceme věřit, že odpoledne se nám podaří dostat do blízkosti epicentra vzdušnou cestou. Pokud nebude ohrožen život a zdraví posádky vrtulníku, povolil jsem dva přelety nad touto rizikovou oblastí za účelem zadokumentování," dodal Tkadleček.

Foto: Pro Novinky Petr Machů

Oblak dýmu po středečním výbuchu v areálu muničního skladu u Vrbětic

Premiér Bohuslav Sobotka na středečním jednání Sněmovny, kde se o Vrběticích začalo diskutovat, řekl, že exploze se ozývají z místa původního výbuchu, kde se sesouvá kráter, který se tam vytvořil už v říjnu. [celá zpráva]

„Mohu potvrdit, že od 7.15 hodin došlo v areálu k asi dvěma desítkám výbuchů, které byly velmi zřetelně slyšet daleko do okolí, tudíž se jedná o silnější exploze. Doprovázela je i oblaka dýmu, která lidé z okolí pozorovali. Měli jsme kvůli tomu několik telefonátů,“ potvrdila po osmé ráno mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková.

Doplnila, že šlo o výbuchy, které nesouvisely se zásahy pyrotechniků, a jedná se tudíž o neřízené exploze.

Foto: čtenář Novinek

Oblak dýmu zachycený čtenářem Novinek

Podle webové stránky Valašských Klobouk, kde zasedal krizový štáb, byly kompletně evakuovány obce Haluzice do Loučky a Lipová do Slavičína. Zasedla mimořádně také Bezpečností rada Zlínského kraje.

Záběr jedné z explozí ve VrběticíchVideo: Policie ČR

„Pyrotechnici budou na místě zjišťovat, co se stalo. Každopádně se tak situace v místě vrací do stavu před uplynutím sedmidenní lhůty bez neřízených explozí,“ uvedla mluvčí.

Tisíce tun munice 

Ještě v úterý policie očekávala, že by se mohlo začít se stěhováním munice z areálu, a to díky vyčištění přístupových cest ke skladům. [celá zpráva] Do areálu měla najíždět technika a kamióny, které by transport zajistily. Policie chtěla podrobnosti o pohybu transportů tajit.

Foto: Pro Novinky David Zvončák

Jeden ze skladů u Vrbětic vybuchl mocnou explozí 16. října. Dva lidé při tom přišli o život, škody půjdou do stovek miliónů korun. Obyvatelé v okolí žijí ve strachu, kvůli práci pyrotechniků byli i evakuováni.

Nikdo přesně neví, kolik munice výbuch rozmetal do okolí a v jakém je stavu. Ani informace policie a armády nejsou přesné, mluví se o množství v tisících tunách pěchotní, protitankové i letecké munice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám