Hlavní obsah

Dodávky proudu se daří obnovovat, kalamitní stav jen na Chrudimsku

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ ukončila kalamitní stav vyhlášený v úterý ráno kvůli počasí na Přerovsku a Svitavsku. Na Chrudimsku dál trvá. Kvůli námraze na elektrickém vedení se ocitly tisíce domácností bez dodávek proudu. Přes den se je ale většinou podařilo obnovit. Bez proudu jsou už jen desítky domácností.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Potíže s elektrickým vedením postihly v úterý tisíce domácností.

Článek

Za výpadky mohly poruchy na vedeních, na kterých se tvořila námraza a padaly na ně stromy.

"Dispečink eviduje na Olomoucku a Přerovsku pět poruch na vedení vysokého napětí, desítky poruch na vedení nízkého napětí. Díky úsilí energetiků se na řadě míst podařilo obnovit dodávky elektřiny," uvedla po 16. hodině mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Chrudimsku by měl kalamitní stav dál platit. Společnost ČEZ ho vyhlásila už dopoledne i na Přerovsku a Svitavsku, po 18. hodině večer ho ale odvolala.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ne Brněnsku vlivem námrazy popadalo vedení vysokého napětí.

Komplikace se nevyhnuly ani největšímu kraji v České republice - středním Čechám. Bez dodávek se tam ocitly tisíce lidí především na Příbramsku, Kladensku, Rakovnicku a Kolínsku.

Na Moravě jsou stovky domácností stále bez proudu

Potíže hlásí i Morava. Konkrétně v Jihomoravském kraji jsou bez elektřiny stále desítky domácností. Odstraňování poruch komplikuje silná námraza. Na některých místech byla na metru vodiče i čtyřkilová vrstva ledu. Práce je místy také nebezpečná.

"Podařilo se nám opravit mnoho poruch, ale zůstala nám místa, kam se nedostaneme. Jsou to obce Javůrek, Nebovidy nebo Domašov na Brněnsku," vyjmenovala mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Na Vysočině jsou také stále některé domácnosti bez proudu, během úterý tam byly největší problémy na Jihlavsku a Třebíčsku.

"Poruchy na vedení se nám daří odstraňovat, předpokládáme postupné obnovení přerušených dodávek zhruba do 20:00," řekl mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha. Kvůli počasí však nevyloučil další možné výpadky během noci.

Potíže postihly i mobilní operátory

Potíže s výpadky elektrické energie postihly také mobilní operátory. V souvislosti s ledovkou zaznamenali výpadky několika mobilních vysílačů. Pokrytí však přebírají okolní základnové stanice, díky tomu nejsou v zasažených oblastech potíže s voláním.

V úterý evidovala společnost T-Mobile 150 základnových stanic mimo provoz. Tyto stanice tvoří zhruba dvě procenta její mobilní sítě. "Situace se pomalu zlepšuje, momentálně je mimo provoz asi 100 vysílačů. Neregistrujeme větší problém v určitém kraji. Problémy by tedy neměly být velké, lidé se mohou napojit na vedlejší vysílače," uvedla v poledne mluvčí společnosti Martina Kemrová.

Vodafone zaznamenal potíže s napájením elektrickou energií především na Moravě a v některých oblastech středních Čech. "Naše vysílače mají záložní zdroje, které jim umožňují určitou dobu fungovat bez přívodu elektřiny. Během této doby se technici snaží zprovoznit dieselové generátory. Věříme, že energetikům se bude postupně dařit obnovovat přívod elektrické energie a zákazníci budou mít služby Vodafone brzy plně k dispozici," dodala Kuklová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Řidiči si musí dávat pozor hlavně v lesích úsecích silnic.

To společnost O2 podle Lucie Jungmannové z tiskového oddělení neměla během dne žádné problémy. "U pevných služeb zahrnujících hlas a data může docházet k drobným lokálním výpadkům kvůli přerušení napájení, ale jelikož máme záložní zdroje a na dané místo vždy okamžitě vyráží technik, jedná se o drobné výpadky týkající se desítek lidí," řekla.

Omezení vstupu do lesů

Pracovníci státních lesů nedoporučují kvůli námraze ani návštěvu lesa. „V důsledku současného proměnlivého počasí hrozí v lesích pády ulámaných větví či celých stromů. V důsledku těchto klimatických jevů dochází k nerovnoměrnému zatěžování větví a stromů a tím může docházet k jejich zlomům a pádům,“ vysvětlil mluvčí státního podniku Lesy České republiky Zbyněk Boublík.

Lesníci proto veřejnost žádají, aby návštěvy lesů v tomto období omezila a vyhnula se tak zbytečnému riziku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám