Hlavní obsah

Česko pokryla ledovka, doprava kolabuje

Právo, Novinky, ČTK, mhr, jas, tom
Aktualizováno

Mrznoucí déšť od pondělního rána komplikuje dopravu na většině území republiky. Komplikace hlásí zejména Přerovsko, Ústecko a Brno, kde v pondělí odpoledne zcela zkolabovala hromadná doprava. Kvůli námraze na silnici se u Malečova na Ústecku stala hromadná nehoda osmi aut. Na Přerovsku byl vyhlášen kalamitní stav. Kvůli námraze na trolejích naberou v celém Česku velké zpoždění desítky vlaků.

Ledovka v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na železnici je vážná situace hlavně na Moravě, problémy se dotkly i hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou a počasí zřejmě ohrozí i dopravu v okolí Prahy, informoval mluvčí Českých drah Radek Joklík. Protože zároveň vzniká ledovka na silnicích, není většinou možné vypravit náhradní autobusovou dopravu. Dráhy proto posílají na tratě dieselové lokomotivy.

"Když je trolej namrzlá, tak sběrač nejede po drátě, ale po ledu. Elektrické lokomotivy proto ztrácejí energii," popsal situaci Joklík. Počasí podle něj ovlivní desítky spojů, regionálních i dálkových. "Soupravy zůstaly stát ve stanicích, ale i na širé trati. Posíláme za nimi dieselové lokomotivy, které je mají namrzlým úsekem protáhnout. Protáhnout všechny ovšem bude trvat hodiny," doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Velké problémy s námrazou jsou hlavně na střední Moravě - tedy na Přerovsku, Olomoucku a Prostějovsku. Potíže se ale objevily také třeba na Brněnsku či Svitavsku," uvedl mluvčí. Problémy jsou rovněž na frekventovaném železničním koridoru spojujícím Prahu s Olomoucí a Ostravou, který kromě vnitrostátních spojů využívají i mezinárodní vlaky. "Připravujeme se taky na problémy v Praze a okolí, kde se začíná tvořit námraza. Prosíme proto cestující, aby nejezdili vlaky, pokud to není nezbytné," řekl.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ledovka trápí silničáře i na Vysočině, havarovaný kamión například zablokoval silnici II/602 u Řehořova na Jihlavsku.

Kalamitní stav na Přerovsku

Silničáři na Přerovsku nestíhají vozovky udržovat ve sjízdném stavu a věnují se přednostně silnicím prvních tříd. Řidičům doporučují, aby za současného stavu pokud možno vůbec nevyjížděli. MHD v Přerově nejezdí.

„Po dobu trvajících mrznoucích srážek se silničáři Správy silnic Olomouckého kraje soustředí na údržbu silnic v prvním a druhém pořadí důležitosti podle plánu zimní údržby komunikací a na zabezpečení příjezdu do všech obcí. Po ukončení srážek bude bez prodlení opět zahájena údržba všech komunikací,“ informovala Právo mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Do odvolání byly podle ní uzavřeny úseky silnic třetí třídy Buk – Lazníky, Pavlovice – Hradčany, Pavlovice – Šišma, Pavlovice – Sušice a Sušice – Osek.

Před mrznoucím deštěm varují silničáři i na rychlostních komunikacích včetně dálnice D1 v úseku od Rousínova po Hulín.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ledovka trápí silničáře i na Vysočině, havarovaný kamión například zablokoval silnici II/602 u Řehořova na Jihlavsku.

Kolaps MHD v Brně

Kvůli námraze na trolejích zkolabovala v pondělí odpoledne městská hromadná doprava v Brně. Místo většiny tramvají a trolejbusů vyjely do ulic náhradní autobusy, není jich však dost.

"Tramvajové a trolejbusové linky jsou z většiny doslova paralyzovány. S občasnými výpadky se dají využít tramvajové linky 6 a 8. Linka 8 ale jede pouze na Novolíšeňskou," uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ledovka ochromila MHD

Na některých místech troleje vlivem námrazy zkratovaly. Tramvaje se kvůli tomu před 15:00 zastavily i na rušném dopravním uzlu v Joštově a České ulici, výpadek trval několik desítek minut. Před 17:00 zkratovaly troleje nad tramvajovou tratí linky číslo 1 u zastávky Bráfova.

Troleje musí čistit manuálně

Ve městě prší a teploty se pohybují kolem nuly. Zatímco na vozovce voda zatím nezamrzá, na trolejích, ale i stromech a římsách se vytvářejí rampouchy a zmrazky. Jedinou jistotu v hromadné dopravě v Brně v pondělí představovaly autobusy. Pokud v noci začne namrzat i vozovka, situace se dále zkomplikuje.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Olomoucká tramvaj odstavená kvůli námraze.

Pracovníci podniku musejí troleje manuálně čistit, stále se však vytváří nová námraza. Všechny záložní autobusy jsou nasazeny do provozu, přesto musejí cestující na některých místech počítat se zpožděním až 60 minut.

Námraza způsobila nehodu osmi aut

Ledovka a namrzající silnice komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Hromadná nehoda osmi osobních aut se stala u Malečova na Ústecku. "Na krátkém úseku silnice nižší třídy u Malečova na Ústecku havarovalo osm osobních vozů. Většinou skončily mimo vozovku. Havárie si naštěstí vyžádala jen jedno lehké zranění. Na místě už je posypový vůz," řekla mluvčí ústecké krajské policie Alena Bartošová.

Nehoda komplikuje provoz i na rychlostní silnici R63 z Ústí nad Labem do Teplic. Mimo vozovku tady skončila dvě osobní auta. Nehoda se podle Bartošové obešla bez zranění.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zmrzlá tráva u silnice

Ledovka zastihla i mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka. „Uvízl jsem na zledovatělé silnici č. 236 blízko Lán. Mnoho aut tu stojí, náklaďák v pangejtu, silná ledovka,” sdělil Novinkám.

Sto nehod za čtyři hodiny

Přibližně 140 dopravních nehod už museli od chvíle, kdy začal odpoledne padat mrznoucí déšť, řešit moravskoslezští dopravní policisté. Jen na území Ostravy bouralo od pondělních 14 hodin do 20. hodiny večer 45 vozidel.

„Situaci lze kvalifikovat jako mimořádnou, naštěstí se zatím všechny nehody obešly bez smrtelných následků. Provoz na komunikacích postupně ustává, nicméně situace se může opakovat za stejných klimatických podmínek při ranním cestování do zaměstnání,“ upozornila krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Přibližně v půl deváté večer už byly všechny hlavní silnice v Ostravě s opatrností průjezdné. Horší je ale situace mimo Ostravu. „Pokračuje snaha o zprůjezdnění klíčových dopravních tepen v Moravskoslezském kraji. Dálnice D1 na území Moravskoslezského kraje je průjezdná, vozovka je chemicky ošetřována. Pokračuje snaha o zprůjezdnění komunikace mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem, místo je nutno rovněž chemicky ošetřit. Mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je vyprošťován kamión. Existuje omezení pro kamióny ve stoupání komunikace z Fulneku do Vrchů,” popsala situaci Holčáková.

„Řidiče znovu upozorňujeme, aby řízení věnovali zvýšenou pozornost. Brzdná dráha vozů se na namrzlém povrchu prodlužuje, je tedy nutné přizpůsobit rychlost jízdy automobilu, stejně jako zachovat dostatečnou vzdálenost za před vozem jedoucím automobilem. Upozorňujeme i chodce, aby nevstupovali bezprostředně před vozidla, jejichž ovládání je na namrzlých komunikacích ztíženo,” dodala mluvčí.

Mrznout má i v úterý

Meteorologové varovali, že ledovka se na silnicích může tvořit až do úterního podvečera. Nejvíce na pozoru by se měli mít řidiči na východě republiky a rovněž v jižních a západních Čechách. [celá zpráva]

Od rána způsobovala námraza pád stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám