Hlavní obsah

Česko už stála ebola 25 miliónů, i když nemá žádného pacienta

Právo, Naďa Adamičková, Marie Kӧnigová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli se zatím v ČR ani jednou nepotvrdilo podezření na onemocnění člověka ebolou, státní úřady na opatření proti ní vynaložily 24,5 miliónu korun. Náklady spočítal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Polovinu této sumy vykázal v informaci pro vládu, kterou Právo získalo, právě jeho resort.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ochranné oděvy v dekontaminační místnosti

Článek

Zhruba dvanáct miliónů připadlo krajským hygienickým stanicím, zdravotním ústavům a také nemocnici Na Bulovce, kde se léčí exotické nemoci.

Resort zajišťoval nepřetržité služby epidemiologů na pražském Letišti Václava Havla a v hygienických stanicích. Nakupoval také ochranné pomůcky – obleky, brýle, rukavice a dezinfekční prostředky. Pohotovost drželi také pracovníci zdravotních ústavů.

Investice do Bulovky

V pražské nemocnici Na Bulovce se bude upravovat tzv. biobox, jehož prostor je nyní tak malý, že se do něj nevejde více než jeden člověk zajišťující ošetření pacienta.

Je nutné pořídit i speciální přepravní vozík a další zařízení do komory, kde bude případně nemocný ebolou umístěn. Malý je také prostor pro dekontaminaci i pro práci s biovakem s tělem zemřelého. Také tato nemocnice musí nakupovat ochranné obleky včetně nezbytných filtrů.

Samotné ministerstvo zdravotnictví zajišťovalo překlady informačních letáků o této nebezpečné nemoci, příletových karet či materiálů Světové zdravotnické organizace. Stálo ho to 216 554 korun.

Aktivace Těchonína

Resort obrany stála preventivní opatření 6,8 miliónu korun. Největší část padla na aktivaci speciální infekční nemocnice Těchonín, kterou armáda spravuje.

O dva milióny méně vynaložilo v souvislosti s ebolou vnitro. To má zajišťovat doprovod převozu nakažených osob do zdravotnických zařízení. Nakupovalo také ochranné prostředky pro vlastní zdravotnické zařízení, kde by se léčili případně nakažení policisté a hasiči.

„V případě, že by hrozila eskalace situace do skutečné epidemie, znamenalo by to dodatečné provozní náklady Hasičského záchranného sboru ve výši 12 miliónů Kč, a v případě zapojení služby cizinecké policie do distribuce příletových karet by vznikly dodatečné mzdové a související náklady ve výši 6,4 miliónu Kč,“ uvedlo vnitro.

Ostatní resorty ve srovnání se zdravotnictvím, vnitrem a obranou jen „paběrkují“. Finance pouze nakoupily ochranné pomůcky pro celníky za 39 tisíc korun a ministerstvo zahraničí vybavilo od září do října materiálem civilní ochrany zastupitelské úřady v Africe za 16 750 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám