Hlavní obsah

O vybuchlém muničním skladu měl stát alarmující informace, přiznal Chovanec

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v neděli v Otázkách Václava Moravce přiznal, že stát měl v minulosti alarmující informace o vybuchlém muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Policie má nyní zjistit, jak se s těmito informacemi naložilo a zda byla udělána potřebná opatření.

Foto: Policie ČR

Záběr z epicentra výbuchu, který rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku. Archivní snímek

Článek

„Předali jsme policii některé informace z minulé doby, které nasvědčují o tom, že tam určité alarmující informace byly. Policie se tím bude zabývat,“ řekl v pořadu Chovanec.

„Musíme jasně pojmenovat, kde ten problém vznikl. Kdo to zavinil a kdo je za to odpovědný a najít viníka,“ uvedl ministr vnitra s tím, že je nutné zjistit, zda informace, které předal policii, „našly někde sluchu a zda byla udělaná potřebná opatření“. Podrobnější ale být nechtěl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD a nově zvolený poslanec Milan Chovanec byl v neděli 3. listopadu 2013 hostem politické debaty České televize Otázky Václava Moravce

Dodal, že pokud opatření udělána nebyla, byl to možná jeden z důvodů, proč sklad explodoval.

O muničních skladech bude jednat bezpečnostní rada státu. Bude se zabývat i možností změnit zákon o integrovaném záchranném systému nebo krizový zákon. „Podle mě to ale nutné není, je třeba se podívat na to, jak je specifikována munice a kdo ji kontroluje. Nyní je to armáda, policie a Báňský úřad, tyto složky musíme zkoordinovat,“ konstatoval Chovanec.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Podle jeho slov policie znovu zkontrolovala velké sklady. Držitelů licence na skladování munice je 3000, jsou to malí obchodníci. Na jejich kontrolu je vyčleněno podle ministra 50 lidí, což je ovšem málo a chtěl by jejich řady rozšířit.

Muniční areál vybuchl v polovině října, policie již potvrdila, že při explozi zemřeli dva jeho pracovníci. V nadcházejících dnech by mělo být dokončeno čištění skladu a poté odvezena zbývající munice do skladu v Květné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám