Hlavní obsah

Sobotka: Růst platů poslanců o 14 procent je nepřijatelný

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby růst platů ústavních činitelů co nejvíce odpovídal růstu platů ve veřejném sektoru, tedy o 3,5 procenta. Návrh na 14procentní růst, který podporují poslanecké výbory, premiér odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Nárůst platů musí být nižší než 26 procent, musí být nižší než 14 procent a naším cílem je, aby ten nárůst byl co nejnižší a co nejvíce odpovídal nárůstu platů ve veřejném sektoru,“ řekl v pátek Novinkám premiér.

Konkrétnější být nechtěl. Na dotaz, na jaké procento je vláda ochotna ustoupit, řekl, že nechce o částkách spekulovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve čtvrtek se koaliční rada dohodla na tom, že se nad novelou zákona o platech ústavních činitelů znovu sejde s opozičními stranami. Sněmovní rozpočtový a sociální výbor mezitím podpořily variantu navýšení o 14 procent, čímž by platy poslanců vzrostly od ledna z 55 900 na 64 tisíc korun.

Koalice zároveň bude chtít zabránit tomu, aby poslanci pomocí obstrukcí zamezili včasnému projednání zákonu, čímž by se od ledna automaticky zvýšily platy ústavních činitelů o 26 procent. „Je tady určitá snaha v Poslanecké sněmovně zablokovat jeho projednávání. Pokud by se to povedlo, tak od 1. ledna příštího roku se jednorázově zvýší platy ústavních činitelů o 26 procent, a to je pro vládu zcela nepřijatelné,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Politici kolem svých platů úmyslně mlží

Poslanci a senátoři, stejně jako další ústavní činitelé, jsou díky politické dohodě mezi koalicí a opozicí na dobré cestě, jak od začátku příštího roku...

Výběr článků

Načítám