Hlavní obsah

Novým primátorem Liberce se stal Tibor Batthyány z hnutí ANO

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Primátorem Liberce byl ve čtvrtek zvolen šestatřicetiletý Tibor Batthyány z hnutí ANO 2011. Hlasovalo pro něj v tajné volbě 22 z celkem 38 zastupitelů. Lídra Babišova hnutí v křesle primátora stotisícového města tedy podpořil i jeden zastupitel stojící mimo 21členou koalici utvořenou hnutím ANO 2011 a Změnou pro Liberec.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Nový liberecký primátor Tibor Batthyány

Článek

Batthyány měl ve volbách protikandidáta lídra Starostů pro Liberecký kraj Michala Hrona (Starostové pro Liberecký kraj), který nakonec získal 14 hlasů, 2 hlasy byly neplatné.

O překvapení se na samém začátku jednání libereckým zastupitelů postaral Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), který jako kandidátku na primátorku navrhl v úterý odvolanou náměstkyni libereckého hejtmana Zuzanu Kocumovou, která ve stotisícovém Liberci získala nejvíce preferenčních hlasů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Nový liberecký primátor Tibor Batthyány se svou předchůdkyní Martinou Rosenbergovou

„Nechci upřednostňovat svůj osobní zájem. Byť by pro mě byla velká satisfakce přesednout z jednoho křesla do druhého, budu se držet toho, co je dohodnuté,“ odmítla nominaci Kocumová.

Potomek maďarských šlechticů

Batthyány, který nepříliš obvyklé příjmení vysvětlil svými předky patřícími k maďarské šlechtě, se označil za čerstvou krev a slíbil zahladit příkopy mezi libereckými politiky. „Věřím, že Liberec bude městem naslouchajícím občanům,“ přečetl z připraveného projevu po zvolení nový liberecký primátor.

„Jsem rád, že jste se definitivně podepsali pod koalici, o které jsem ještě před dvěma měsíci řekl, že nepřipadá v úvahu. Mýlil jsem se. Nakonec se ukázalo, že koalice se ZPL si zaslouží šanci,“ připomněl Batthyány jeho předvolební prohlášení, že se Změnou pro Liberec kvůli nevybíravému stylu předvolební kampaně spolupracovat nikdy nebude.

TOP 09 na poslední chvíli vycouvala

Hnutí ANO proto po volbách vyjednávalo čtyřkoalici se Starosty pro Liberecký kraj, TOP 09 a ČSSD. Batthyány však před dvěma týdny náhle opustil koncept čtyřkoalice, otočil o 180 stupňů a uzavřel koalici právě se Změnou. Součástí koalice dvou hnutí měla být ještě TOP 09, předsednictvo strany a členská základna v Liberci však toto spojení zakázala.

Přesně dle koaliční dohody byl prvním náměstkem libereckého primátora zvolen lídr Změny pro Liberec Jan Korytář, který získal 21 hlasů. Jeho protikandidát Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) dostal hlasy od 16 zastupitelů, 1 hlas byl neplatný.

Dvoukoalice v Liberci plánuje refinancování dvoumiliardového městského dluhu. Odmítá prodej letiště. Členové koalice ujistili, že čistky na libereckém magistrátu neplánují. Dohodli se na šestiměsíčním hájení úředníků, aby získali osobní zkušenost s tím, jak odbory magistrátu fungují.

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice v Liberci bez TOP 09

Jen několik hodin před čtvrteční volbou libereckého primátora se TOP 09 rozhodla couvnout z již dojednané koalice s hnutím ANO 2011 a Změnou pro Liberec. I bez...

Výběr článků

Načítám