Hlavní obsah

Krnáčová je pražskou primátorkou, před zastupiteli odmítla promluvit

– Praha • Aktualizováno
Právo, trj

Bratislavská rodačka Adriana Krnáčová je primátorkou Prahy. Hlas jí ve středeční veřejné volbě dalo 33 z 65 pražských zastupitelů, 22 bylo proti, sedm se zdrželo. Krnáčová čelila kritice zastupitelů za to, že k nim před volbou nepromluvila. To učinila až po zvolení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nově zvolená pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

„Nehodlám,“ odpověděla totiž Krnáčová na otázku, zda hodlá využít časový limit k tomu, aby se představila. Vzápětí ji k tomu vyzvali zastupitelé ODS a TOP 09.

Opozice: Pohrdání, nebo neschopnost

„Považuji to za pohrdání tímto městem,“ řekla Aleksandra Udženija (ODS).

„Chtěla bych od vás slyšet, kdy jste se stala občankou ČR. Podle mých informací to bylo v dubnu,“ uvedla Eva Vorlíčková (nez.). Podivila se, že by se měl volit veřejně, jak zastupitelé stanovili, kandidát, který se nepředstavil. „Přece nebudeme přebírat praktiky ÚV KSČ z doby minulé,“ apelovala Vorlíčková.

Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) označil neochotu Krnáčové vystoupit za „porušení všech etických principů“, podle něho jde buď pohrdání, nebo neschopnost cokoli říci. „Ten projev má naprosto zásadní charakter, měl by říct zásadní principy, jak bude město řízeno a jaká bude etika tohoto řízení,“ poznamenal Svoboda.

„My jsme fakt jenom chtěli, aby někdo promluvil,“ byla poslední slova Tomáše Hudečka (nez.) ve funkci. Diskuse o vystoupení Krnáčové trvala hodinu.

Chce obnovit důvěru

Krnáčová přistoupila k řečništi až s primátorským řetězem na krku. „Jakýkoli pocit vítězství nebo radosti, zastiňuje pocit odpovědnosti,“ řekla. Přeje si přívětivou radnici bez vazeb na temnou minulost. „Chtěla bych, aby Pražané opět měli důvěru ve svou radnici,“ dodala Krnáčová a poděkovala i těm, kteří ji nevolili.

Jednání pražských zastupitelů, které svolal Hudeček, bylo celý den přerušeno. Někteří členové sboru totiž museli do obvodů na volební schůze místních zastupitelstev. Proto koalice ANO, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) a ČSSD přerušila do 18. hodin. Mnozí to kritizovali.

V jedenáctičlenné městské radě má mít ANO kromě primátora další čtyři zástupce, ČSSD a Trojkoalice pak po třech. Krnáčová by měla mít tři náměstky, Evu Kislingerovou z ANO, Matěje Stropnického za Trojkoalici a Petra Dolínka z ČSSD. Rozdělena jsou již i místa předsedů magistrátních výborů. Jedinou výjimkou je kontrolní výbor, jehož předseda bude z opozice.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám