Hlavní obsah

V ČSSD doutná rebelie kvůli platům i Duchcovu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohniska rebelie ve stranických řadách zaměstnávají špičky ČSSD. Lidový dům dostal v posledních dnech hned dva signály, že stoprocentní loajalitu od svých členů, a to i ve Sněmovně, očekávat nemůže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec (vpravo) na tiskové konferenci

Článek

A šéf Bohuslav Sobotka hasil požáry na dálku i v okamžiku, kdy se mezi návštěvami USA, Vídně a Izraele objevil na skok v Praze. Neposlechla ho místní organizace v Duchcově, která i přes protesty centrály uzavřela koalici s extremistickou DSSS, a vzepřela se i ústecká krajská ČSSD, která buňku odmítla zrušit.

I někteří poslanci volají po mírnějším postupu. Hned nato se několik poslanců otevřeně postavilo proti usnesení předsednictva ČSSD, které odmítlo navyšování platů ústavních činitelů o 14 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mají čas už jen do jednání ÚVV“

Podle premiéra Sobotky duchcovská buňka jednala v příkrém rozporu s hodnotami a programem soc. dem. „Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ řekl v úterý Právu Sobotka.

Koalice s extremisty je pro něj nepřijatelná. „Krajská organizace ČSSD v Ústeckém kraji je v určité křeči a není schopná učinit žádné jasné politické rozhodnutí,“ uvedl Sobotka. „Myslím, že je to chyba. Když to rozhodnutí není schopná udělat krajská organizace ČSSD, bude to muset udělat vedení ČSSD. Pokud se v Duchcově rozhodli toto učinit, ačkoli znali jasný názor celé řady dalších členů ČSSD, tak by z ČSSD měli odejít,“ řekl.

Na zrušení místní organizace v Duchcově se podle Sobotky shoduje celé vedení strany. Za dva týdny má o zrušení duchcovské buňky hlasovat zhruba 180členný ústřední výkonný výbor, který tvoří hlavně zástupci regionů.

Podobně jako Sobotka mluví i ministr vnitra a místopředseda soc. dem Milan Chovanec. „Postup vedení je jednoznačný. Dáme jim čas do zasedání ÚVV, a pokud své rozhodnutí nezvrátí, budeme hlasovat o zrušení organizace a vyloučení jejích členů z ČSSD,“ řekl Právu.

Podle stanov může ústřední výbor jakožto nejvyšší stranický orgán místní organizaci zrušit, pokud závažně poruší stanovy nebo programové dokumenty ČSSD. Soc. dem má stále v platnosti tzv. bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje koalice s extremistickými stranami, byť jen na vládní úrovni. Včetně KSČM, se kterou ale soc. dem. vládne na komunální úrovni poměrně často, včetně Duchcova.

Případ Kajnar z Ostravy varuje

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který pochází ze severu, nicméně doporučuje vedení zchladit horké hlavy. Duchcovská ČSSD by podle něj měla pozvat stranické špičky k sobě a všechno jim vysvětlit. „Z ideologického pohledu je pro ČSSD spolupráce s DSSS neslučitelná, nicméně abych rušil místní organizaci, musím znát její názor,“ řekl Právu Foldyna.

„Už jsem volal do Teplic, že je třeba svolat schůzi a pozvat na ni grémium. Pana předsedu Sobotku nebo paní místopředsedkyni Gajdůškovou, aby si ty lidi vyslechli, než je budou od stolu vylučovat. Na základě této schůzky by se mělo hledat řešení,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„Ostrava vyloučila Petra Kajnara a všichni víme, co se dělo. Nechtěl bych, aby se to v ČSSD opakovalo,“ připomněl Foldyna případ exprimátora, který podal na ČSSD žalobu, protože jej sesadila z kandidátky. Soc. dem. pak v této své někdejší baště prohrála s babišovci.

Dusno nyní ale panuje i mezi dalšími poslanci ČSSD. To poté, co předsednictvo strany odmítlo navýšení platů politiků o 14 procent. Někteří poslanci, jako např. Antonín Seďa nebo Vítězslav Jandák, vytkli vedení ČSSD, že jde proti dohodě všech sněmovních klubů.

„Chápu, že poslanci řeší otázku svých platů, nicméně zaměstnanci veřejného sektoru vědí, že jejich platy se zvýší o 3,5 procenta. Myslím si, že zvýšení platů ústavních činitelů by mělo být v této výši, bylo by to odpovídající a spravedlivé a určitě o tom chci mluvit s poslanci ČSSD a s představiteli koaličních stran,“ řekl Právu Sobotka.

Chovanec nevěří, že by kvůli platům vypukla v soc. dem. vzpoura. „Poslanecký klub o tom ještě nejednal. Je potřeba, abychom si o tom na dalším zasedání pohovořili,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám