Hlavní obsah

V Libereckém kraji se rozpadla koalice v čele s obviněným hejtmanem Půtou

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Koalice v Libereckém kraji ztratila křehkou většinu a rozpadla se. Stalo se tak poté, co zastupitelé Libereckého kraje odvolali Zuzanu Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj) z funkce statutární náměstkyně libereckého hejtmana pro resort zdravotnictví.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Odvolaná náměstkyně Zuzana Kocumová s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou

Článek

Návrh na odvolání na program zařadili Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří jsou koaličním partnerem Změny. Pro odvolání hlasovalo 35 ze 44 přítomných krajských zastupitelů.

Zbývající členové krajské rady zůstali ve funkci, včetně hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (STAN), který byl před několika dny obviněn z korupce. Jeho odvolání nikdo nenavrhl. Starostové přesto chtějí začít jednat o nové koalici znovu se několika členy Změny a ke spolupráci už předběžně oslovili klub ODS.

„Je to vyústění a součet všech problémů za dva roky,“ uvedl jeden z argumentů pro odvolání krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa (SLK). Konkrétně mělo jít o údajné selhání v řízení resortu a rozpory v důležitých otázkách fungování kraje. V minulosti stejně argumentovali i opoziční zastupitelé KSČM, při opakovaných návrzích na odvolání ale tehdy Starostové Kocumovou ve funkci podrželi.

Nevyjádřila plnou důvěru obviněnému hejtmanovi

„Návrh na odvolání na papíře vidím 30 minut před tím, než mám být odvolána. Mrzí mě, že se řešení osobních vztahů dostalo až do tohoto stavu,“ posteskla si na způsob jednání Kocumová. Podle jejího názoru sehrálo v otázce jejího odvolání roli, že jako jediná členka krajské rady nepodepsala vyjádření plné důvěry libereckému hejtmanovi poté, kdy byl obviněn. „Plnou důvěru mám jen k několika lidem. Jsou určitě mimo politiku,“ řekla Kocumová, která i přes presumpci neviny už Půtovi nedůvěřuje.

Já jsem obviněný, vy jste obžalovaná
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Vysvětlila to tím, že Půta přiznal schůzky na benzínkách s obviněnými manažery Metrostavu.

„Já jsem obviněný, vy jste obžalovaná,“ neudržel se Půta při slovní přestřelce s Kocumovou a připomněl jí vleklou soudní kauzu údajně nevýhodného prodeje městského majetku, ve které je kromě odvolané náměstkyně dalších 22 zastupitelů Liberce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zuzana Kocumová

„Nepodařilo se udržet 9 lidí. Část viny je i na hejtmanovi. Byl jsem k Zuzaně Kocumové dva roky loajální. Věci, které probíhaly uvnitř krajské rady, si zaslouží, aby uvnitř rady také zůstaly,“ odmítl blíže komentovat zveřejněné důvody pro odvolání Kocumové liberecký hejtman.

Ten zastupitelům odpovídal na otázky týkající se obvinění z korupce. Některé dotazy nechal nezodpovězené s ohledem na mlčenlivost, ke které se ve své kauze písemně zavázal. Půta zopakoval, že úplatek nepřevzal a proti obvinění podal v pondělí stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám