Hlavní obsah

Primátorem Hradce Králové je znovu lékař Zdeněk Fink

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Lékař Zdeněk Fink byl v úterý opět zvolen primátorem Hradce Králové. V tajné volbě ho podpořilo 27 z celkem 37 královéhradeckých zastupitelů, deset hlasovacích lístků bylo neplatných. Stotisícové město bude následující čtyři roky vést koalice Hradeckého demokratického klubu, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Hradec, která disponuje 22 mandáty.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Článek

Fink, který tentokrát neměl žádného protikandidáta, byl poprvé zvolen před čtyřmi lety.

„Kandidaturu jsem přijal ze dvou důvodů. Za prvé se domnívám, že jsme svou práci dělali dobře, radnici jsme více přiblížili lidem, podařilo se zavést lepší komunikaci s obyvateli, členy místních samospráv,“ řekl Fink ještě před volbou.

Druhým důvodem je podle něho skutečnost, že jako jediný politický subjekt, který kandidoval v těchto i minulých komunálních volbách, získalo hnutí Hradecký demokratický klub víc hlasů než v roce 2010. Namísto pěti zastupitelů z minulého volebního období jich má nyní dvanáct.

Opozice dá vedení 100 dní klidu

Po dvaceti letech se do vedení města nedostali občanští demokraté. „Nastává změna, voliči nás poslali do opozice a možná to uvítáme, že si politici i občané vzájemně odpočinou, my načerpáme síly a uvidíme za čtyři roky,“ poznamenal bývalý náměstek primátora Martin Soukup (ODS), který se krátce po volbách pokoušel sestavit koalici, v níž by vítězné HDK scházelo. Protikandidáta primátoru Finkovi však strana nepostavila.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat obstrukce. Počkáme, jak si to koaliční partneři mezi sebou rozdají,“ dodal Soukup s tím, že radnici nyní nechají sto dní klidu a do skutečné opoziční práce se pustí po uplynutí této lhůty.

Volby v Hradci Králové vyhrál HDK se ziskem 12 mandátů, druhé ANO má šest zastupitelů, třetí ČSSD pět mandátů. KSČM má čtyři křesla, po třech mandátech dostaly TOP 09 a ODS. Po dvou křeslech v zastupitelstvu získaly KDU-ČSL, která vystupovala pod značkou Koalice pro Hradec, a Změna pro Hradec.

V minulém volebním období, v letech 2010 až 2014, v čele hradecké radnice stála koalice HDK, ODS, TOP 09, Volby pro město a Doma v Hradci, která v závěru volebního období disponovala nejtěsnější většinou 19 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám