Hlavní obsah

Lomecký je opět starostou Prahy 1

Právo, trj
Praha

Starostou Prahy 1 zůstane Oldřich Lomecký (TOP 09). Od 25 zastupitelů dostal 13 hlasů, 12 bylo proti. TOP 09 vytvořila na radnici koalici s ODS a ČSSD.

Foto: Profimedia.cz

Oldřich Lomecký

Článek

„Všichni mě asi znáte,“ představil se staronový starosta, který byl jediným kandidátem. Jako úkol si vytyčil co nejvíce obrousit osobní animozity. „Budu se o to snažit jako první, to před zastupiteli slibuji,“ řekl Lomecký.

Ačkoli mu to mnozí v minulém období vytýkali, nechce, aby radnice Prahy 1 působila autoritativně. „Jsem znám jako člověk, který má názor a stanoviska pevné. Myslím, že je rozdíl mezi pevný a arogantní,“ poznamenal starosta a děkoval i těm, kteří ho nevolili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Praha 1 má být podle něho vzorem při sestavování a schvalování rozpočtů, které mají být vyrovnané.

„V Praze 1 bude pokračovat politický kartel, který trvá od dob opoziční smlouvy,“ řekl opoziční zastupitel Filip Pospíšil (Zelená pro jedničku). „Jediný rozdíl proti minulému volebnímu období spočívá v tom, že ODS přestane předstírat, že je v opozici,“ dodal Pospíšil.

Lomeckého zástupcem se stal šéf ČSSD v Praze 1 Daniel Hodek, dostal taktéž 13 hlasů. Hned po volbách rezignovala volební lídryně ODS Jaroslava Janderová, která se rovněž stala městskou zastupitelkou. Spekulace říkaly, že to je kvůli vlivu exstarosty Filipa Dvořáka, který se tentokrát zastupitelem nestal.

Centrum se vylidňuje, zastupitelů je proto méně

V zastupitelstvu Prahy 1 bude osm placených funkcí, radnice bude platit sedm, radních a jednoho předsedu výboru. Více placených míst mít vzhledem k počtu 25 zastupitelů nemůže. Podle Lomeckého zákon dovoluje tzv. uvolnit nejvýše třetinu zastupitelů.

„V minulém období bylo radních devět, tři místostarostové, uvolněných zastupitelů 10,“ vypočetl Lomecký, že do voleb bylo zastupitelů v Praze 1 celkem 35. Počet nyní klesl, protože se centrum vylidňuje a je v něm už méně než 30 tisíc trvalých obyvatel.

Rozložení sil na radnic Prahy 1
Koalice:
TOP 097
ODS3
ČSSD3
Opozice:
My, co tady žijeme4
ANO4
Zelená pro jedničku2
Praha 1 – rodina2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám