Hlavní obsah

Stařenky trpěly celé dny a noci bez pomoci v křesle

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelidská bezohlednost a krutost se odráží ve dvou případech, u kterých v poslední době zasahoval pražský záchranář Jan Ujka. V prvním případě stará žena téměř zarostla do křesla, ve kterém seděla. Ve vlastních výkalech žila téměř měsíc. Ve druhém nechal svou 101letou matku dva dny a dvě noci sedět v křesle bez pití, jídla a léků vlastní syn, jen aby dostal její důchod.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Ujky, jenž pracuje u pražské záchranné služby, nachází vůbec v nejhorších stavech, nehledě na nehody a vážné nemoci, právě staré a nemocné lidi.

„Když to tak musím říct, byla od výkalů zaneřáděná od stehen až k pupíku. Museli jsme ji i s křeslem dát do vany, tam ji umýt, co to šlo, a hned jet do nemocnice. Ani lékaři, kteří ji přebírali, jí nedávali moc šancí. Byla na tom opravdu zle, ale pak jsem se dozvěděl, že to paní přežila. Tak jsme byli rádi,“ vybavuje si záchranář.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomoc této ženě, žijící v domě ve 4. patře bez výtahu, přivolal její nájemník. Jeho chování a počínání bylo zdravotníkům více než podezřelé.

„Žili spolu v dvoupokojovém bytě a on tvrdil, že tam takhle sedí od včerejšího večera, a tak jsem se s ním hned pohádal, že to není možné, že je tam v tomto stavu dobře měsíc. Ale nebyl čas to s ním řešit, snažili jsme se pomoci,“ dodal Ujka.

Dva dny seděla v jednom křesle

Ve druhém případě, kdy se podobné krutosti dopustil vlastní syn (70), však už zasáhla policie. Jeho matka (101) totiž na následky nelidského zacházení po osmnácti dnech v nemocnici zemřela. Prokázaly to znalecké posudky. Seniorovi nyní hrozí minimálně tříletý pobyt ve vězení.

„Případ se odehrál na začátku dubna. Syn žijící ve společné domácnosti v bytě v Jungmannově ulici nechal 101letou paní sedět plné dva dny v jednom křesle. Aniž by jí poskytl jídlo, pití nebo základní hygienickou péči. Její utrpení však s největší pravděpodobností trvalo o několik dní déle. Syn ji totiž nejprve nechal bez potřebné péče ležet v posteli. Tam se jí udělalo mnoho proleženin, které přispěly ke zhoršení jejího zdravotního stavu,“ popsal mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Důchodkyně přestala úplně komunikovat, přijímat potravu a trpěla velice silnými bolestmi.

Za vším byly peníze

Důvodem, proč nechal syn svou matku takto nelidsky trpět, byly peníze – pár tisícikorun z jejího důchodu.

„Kriminalisté zjistili, že syn čekal na poštovní doručovatelku, která měla přinést matčin důchod. Ten byl v danou chvíli jediným rodinným příjmem a syn nechtěl riskovat, že by mu ho doručovatelka bez přítomnosti matky nevydala,“ řekl Hulan.

„Policisty zajímalo, proč nepobíral důchod i sedmdesátiletý syn. Člověk v důchodovém věku na něj má samozřejmě nárok. Avšak pouze ten, který si o důchod zažádá. A to se v jeho případě nestalo,“ dodal Hulan.

Až ve chvíli, kdy potomek obdržel zhruba 12 tisíc korun, přivolal matce záchrannou službu. Po měsících vyšetřování byl nyní obžalován.

„Závěry znaleckých posudků vypovídají o tom, že se synovo zacházení nezanedbatelnou měrou podílelo na smrti matky. Z toho důvodu obvinil v polovině minulého týdne vyšetřovatel muže z trestných činů neposkytnutí pomoci a ublížení na zdraví, za což mu hrozí až tříleté vězení. Nicméně nelze vyloučit, že soud trestný čin překvalifikuje a sáhne k vyššímu trestu,“ dodal mluvčí pražské policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám