Hlavní obsah

Spor pasažérů o odškodnění za zpoždění letu musí znovu řešit soud

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl společnosti Travel Service a vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 6 spor s dvojicí pasažérů, kteří po leteckém dopravci požadovali odškodnění za zpožděný let. Stroj se zpozdil kvůli technické závadě a navíc ještě srážce s ptákem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud rozhodoval o konkrétním letu, kdy pasažéři z Burgasu dorazili do Ostravy s pětihodinovým zpožděním. Dva z nich a požadovali 250 eur a více než 26 tisíc korun za soudní poplatky.

ÚS soud vyhověl ústavní stížnosti Travel Servisu, kterou firma podala pro porušení práva na spravedlivý proces. Případ se vrátí k soudu nižší instance, který dal původně pasažérům za pravdu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpoždění totiž způsobila nejen technická závada v Bulharsku, ale i srážka s ptákem nad brněnským letištěm, což není podle ÚS zcela obvyklý případ.

ÚS upozornil, že Soudní dvůr EU doposud nevydal jasný výklad nařízení týkajícího se odškodňování pasažérů a česká justice podle něj chybovala, když se na něj s předběžným dotazem neobrátila. To již v mezičase učinil nizozemský soud, který formuloval několik dotazů týkajících se problematiky odpovědnosti dopravce, správců letišť a států za zpoždění vzniklá při podobných souhrách okolností.

Reklama

Výběr článků

Načítám