Hlavní obsah

Inverze se jen tak nezbavíme. Přicházejí mrazivá rána a mlhy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko se na celý týden zahalí do inverzního počasí a sněžení je zatím v nedohlednu. Ranní minima budou klesat pod bod mrazu a můžeme čekat i mrznoucí mlhy. Řidiči by proto neměli vyrážet na cesty bez zimních pneumatik, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Inverze při pohledu z Ještědu

Článek

V pondělí ráno na některých místech v Česku klesla rtuť teploměru na –2 °C, mrazivé počasí měli například na Královéhradecku či Ostravsku. Během dne se teploty budou pohybovat mezi třemi až sedmi stupni Celsia.

Na Plzeňsku a Šumavě by však měli naměřit až 10 °C. „Během dne se bude nad naše území nasouvat frontální oblačnost, bude mlhavo a zataženo. Navečer budeme potřebovat deštníky,“ říká Honsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V úterý by mělo být mlhavo, v nížinách může být ojediněle skoro jasno. Na horách bude svítit slunce, sněžení je i ve vyšších polohách zatím v nedohlednu. Ranní minima budou v rozmezí 3 až –1 °C, odpoledne se teploty vyšplhají na 3 až 7 °C.

Pozor na mrznoucí mlhy

Celý zbytek týdne bude mít podobný charakter, očekáváme zataženo a mlhavo, není vyloučené ani mrholení. V nížinách může být ojediněle polojasno.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až –2 °C a mohou se vyskytovat mrznoucí mlhy. Řidiči by si proto měli dát na silnicích pozor a nevyjíždět bez zimních pneumatik. Odpoledne naměříme mezi jedním až pěti stupni. Obdobně bude i o víkendu.

V úterý slaví svátek Kateřina a pranostika praví, že Kateřina na ledě – Vánoce na blátě. Měli bychom tedy mít naději na bílé Vánoce.

„Z meteorologických modelů je ale šance, že bude o svátcích sněžit, velmi malá,“ vyvrací pranostiku Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám