Hlavní obsah

Diplomati v Kyjevě trestný čin nespáchali

– Praha

Inspekce ministerstva zahraničí nepotvrdila podezření, že se pracovníci velvyslanectví v Kyjevě dopustili trestného činu ohledně žádosti krajanů na Ukrajině o přesídlení do Česka. V Otázkách Václava Moravce to v meděli řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvažuje naopak o podnětu policii kvůli možné pomluvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

V případu jde podle některých informací o to, že si někteří volyňští Češi stěžovali na to, že byli vystaveni nátlaku ze strany velvyslanectví, aby o svém přání na přesun do Česka nemluvili. Ministerstvo zahraničí už dřív jakýkoli nátlak na tyto lidi odmítlo.

Nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě vyjádřil v minulosti prezident Miloš Zeman, podle něho nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, jenž podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny. Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí.

Zeman předal ministerstvu vnitra podklady, které údajně mohly svědčit o tom, že zástupci Česka na Ukrajině spáchali trestné činy. Vnitro předalo dokumenty ministerstvu zahraničí, informace z nich prošetřovala její inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám