Hlavní obsah

Vedení ČSSD je proti zvýšení platů politiků o 14 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsednictvo ČSSD je proti zvýšení platů ústavních činitelů asi o 14 procent, jak jednomyslně navrhl sněmovní rozpočtový výbor. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Bohuslav Sobotka o tom chce mluvit se sociálnědemokratickými poslanci i v koalici.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Vedení ČSSD taky chce, aby se do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy.

Vládou navržené zvýšení o jedno procento se některým poslancům nelíbilo, chtěli mít platy vyšší. Sněmovní rozpočtový výbor ve čtvrtek jednomyslně schválil pozměňovací návrh, podle kterého, by platy zákonodárců však nikoli o zhruba pětistovku měsíčně, jak navrhovala Sobotkova vláda, tedy o jedno procento, ale minimálně o osm tisíc měsíčně, tedy zhruba 14 procent.

Návrh znamená, že zatímco dnes je základní plat poslance 55 900 korun hrubého,  od příštího roku bude činit 64 000 Kč. Nutno dodat, že základní plat pobírá menšina poslanců – většině se zvyšuje díky různým funkčním příplatkům.

Premiér připouštěl kompromisní návrh růstu o 3,5 procenta, doporučení výboru je ale výrazně nad tímto plánem. "Já pokládám za odpovídající zvýšení 3,5 procenta, protože to je nárůst platů, který je ve veřejném sektoru od 1. ledna příštího roku," uvedl už dříve Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám