Hlavní obsah

Munice od Vrbětic se může stěhovat, situaci může zkomplikovat sníh

Právo, Jiří Růžička

Nástup zimy a sněžení by mohly zkomplikovat postup likvidace a odvozu tisíců tun nebezpečné munice ze skladů kolem Vrbětic na Zlínsku, kde před měsícem jeden ze skladů zničila mohutná exploze a prudký požár. Uvedl to Zdeněk Hověžák, starosta Vlachovic, kterých jsou Vrbětice částí obce.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Článek

„Hovořil jsem o tom s pyrotechniky. Říkali, že pokud by napadl sníh, další postup by se zkomplikoval a byl by s tím problém,“ řekl starosta Hověžák.

O půlnoci na čtvrtek vypršela sedmidenní lhůta bez neřízených výbuchů v areálu muničních skladů a pominulo zde největší nebezpečí. Odvoz munice z 27 skladů rozmístěných v okolí epicentra hlavního výbuchu, který požaduje petice místních občanů, může začít.

„Nepředpokládám ovšem, že munice ze skladů u Vrbětic odsud zmizí za pár dnů,“ řekl Hověžák. „Podařilo se vyčistit přístupové cesty k budovám skladů, které byly posety municí rozmetanou při první nejsilnější explozi. Následovat bude úklid v asi třímetrovém koridoru kolem cest a také kolem budov skladů. Opět budou nasazena obrněná vozidla policie i tanky hasičů. Může dojít k řízenému odpalování rozházené munice,“ vysvětlila mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici potřebují ještě čas

„Nemůžeme po pyrotechnicích chtít zázraky, ještě potřebují čas. Doufejme, že je tam už nic nemile nepřekvapí,“ řekl Rostislav Kašša, předseda výboru, který zorganizoval petici občanů požadující odstranění nebezpečného materiálu ze skladů u Vrbětic.

Z lidí ve Vlachovicích a okolí podle starosty i mluvčího petice spadly největší obavy, ale mnohem klidnější budou, až obcemi odjedou kamióny naložené municí. Ty mají doprovodit policisté a vojáci.

Neprozkoumané epicentrum

Epicentrum prvního nejničivějšího výbuchu zůstává stále neprozkoumané. V cestě tam pyrotechnikům a vyšetřovatelům policie bránila rozmetaná munice a také vysoký žár, který se zde dlouho udržoval. Stopy a důkazy, které by vedly k objasnění příčiny exploze, tak budou experti teprve sbírat a vyhodnocovat. I těm by sníh v terénu mohl práci komplikovat.

Jeden ze skladů munice byl silným výbuchem a požárem zcela zničen 16. října dopoledne. Doposud nejsou dostupné podrobnější informace k osudu dvou zaměstnanců firmy, která měla sklad v pronájmu. Dva muži ve věku 56 a 59 let, kteří byli v okamžiku exploze v jejím epicentru, jsou nezvěstní.

Munice ze skladů u Vrbětic má být převezena do bývalého armádního skladu v Květné na Svitavsku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upozornil podle ČTK na to, že tento sklad nemůže být použit okamžitě. Potřebuje údajně minimálně pět šest týdnů na to, aby se znovu zprovoznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám