Hlavní obsah

Na ministerstvo financí a na Pražský hrad dorazily podezřelé obálky

– Praha • Aktualizováno

Na ministerstvo financí v pražské Letenské ulici dorazila podezřelá obálka. Na místě zasahuje policie a dvě jednotky hasičů, včetně protichemické jednotky. Informaci potvrdil Právu ministr financí Andrej Babiš. Podezřelá obálka s bílým práškem dorazila ve čtvrtek odpoledne také na Pražský hrad.

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelá obálka na ministerstvu financí zaměstnala hasičeVideo: Novinky

 
Článek

Obálku na ministerstvu financí podle informací Novinek otevřel pracovník podatelny a objevil v ní podezřelý krystalický prášek. Hasiči pak její obsah poslali na rozbor.

Krátce po 16.00 vyjeli  chemici pražských hasičů a pracovníci hygienické stanice také na Pražský hrad. Odpoledne tam dorazila obálka s bílým práškem. Její obsah putuje na expertizu, potvrdili Novinkám hasiči.

V poslední době to nejsou ojedinělé případy podezřelých zásilek. Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) přišla v úterý obálka, která obsahovala jed. Výsledek laboratorních testů ze Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany odhalil, že se jednalo o látku na bázi kyanidu v množství, jež by ohrozilo život. [celá zpráva]

Podle hasičů obálka obsahovala dvě ampule.

„Přišla na mé jméno z jedné severské evropské země,“ napsal Právu Chovanec. Nikdo z pracovníků úřadu nebyl zraněn.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protichemická jednotka pražských hasičů před budovou ministerstva financí

Už v září obdržely dopisy s bílým práškem ministerstvo zahraničí, Úřad vlády a Hrad. Prezident Miloš Zeman tehdy uvedl, že dopis byl psán jménem Islámského státu a jeho autorem je „obecní blázen“.

Podle středečního vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy.

Reklama

Související články

Ministr Chovanec dostal obálku s jedem

Na ministerstvo vnitra v úterý dorazila obálka, která obsahovala jed. Ve středu o tom informovala Česká televize. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Právu...

Výběr článků

Načítám