Hlavní obsah

Štěch se opět stal předsedou Senátu

Předsedou Senátu byl podle předpokladů opětovně zvolen Milan Štěch (ČSSD). V souladu s dohodami senátorských klubů byl jediným kandidátem. V čele horní komory stanul už potřetí. V tajných volbách získal 70 ze 78 odevzdaných hlasů, oznámil předseda volební komise Luděk Jeništa (za STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Jednašedesátiletý Štěch patří ke třem nejdéle sloužícím senátorům, členem horní komory je od jejího ustavení v roce 1996. V letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Je senátorem za Pelhřimovsko, letos mandát obhájil také už potřetí.

Mandátu se ve středu ujali také nově zvolení senátoři, kteří složili ústavou předepsaný slib. Výjimkou je Miroslav Antl (za ČSSD), který se bude moci stát plnohodnotným senátorem nejdříve v pátek, až Nejvyšší správní soud rozhodne o stížnosti na způsob voleb v jeho rychnovském obvodu.

Stížnost podala Česká pirátská strana kvůli výhradám k obsazování okrskových volebních komisí. Piráti prý neměli možnost v některých tamních obcích delegovat do nich své kandidáty, a kontrolovat tak sčítání hlasů.

Schůze Senátu bude přerušena kvůli nutnosti vyčkat na soudní verdikt po volbě předsedy a místopředsedů. Pokračovat má v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám