Hlavní obsah

Policie představila návrhy nových uniforem

Policie v příštím roce začne zkoušet součásti nové výstroje, která bude mimo jiné zahrnovat trička, košile a kalhoty z modernějších materiálů. Současnou výstroj policisté často kritizují. Výměna uniforem bude trvat čtyři roky. Rozpočet policie na výměnu výstroje je 130 miliónů ročně. Tato částka se od příštího roku o deset miliónů navýší. V úterý to řekl Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policie představila nové uniformy.

Článek

Policisté si nejčastěji u současných uniforem stěžují na kalhoty, ve kterých chodí po ulicích. Problémy jsou s jejich velikostmi, materiálem nebo rezavějícími zipy. Nové kalhoty podle Tuhého budou softshellové s reflexními prvky. "Myslím si, že budou nejžádanějším zbožím celého sortimentu," uvedl Tuhý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý při tiskové konferenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté sloužící v ulicích budou mít nové i další části výstroje. Půjde třeba o polokošile do terénu, bundy na zimu i léto, reflexní vesty s kapsami, termotrička, kšiltovky nebo zásahové kombinézy. Policisté dostanou také speciální rukavice, které nepůjde probodnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policie představila také nové frčky.

Změn doznají také uniformy, kterým barevně dominuje tmavě modrá až černá barva. Na sakách se změní označení hodností. Nynější stříbrné osmicípé hvězdy u důstojnických hodností nahradí pěticípé zlaté hvězdy a u nižších hodností to budou stříbrné trojcípé hvězdy.

Tisíc kusů od pěti firem

Zajímavostí také je, že nové uniformy budou policistům "šité na míru" a nebudou tak používat univerzální velikosti. Do policejní výstroje se vrátí také tzv. lodičky, které budou policisté nosit na hlavách při některých příležitostech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová policejní uniforma.

Podle Tuhého se příští rok začne zkoušet 1000 kusů nové policejní výstroje, kterou dodalo pět firem. Pokud se osvědčí, tak bude vyhlášeno výběrové řízení na další dodávky oblečení potřebného ke kompletní obměně policejní výstroje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová policejní reflexní vesta.

U policie nyní slouží zhruba 40 000 policistů. Poslední obměna policejních uniforem proběhla na začátku 90. let, kdy současné policejní oblečení nahradilo původní zelené barvy příslušníků tehdejší Veřejné bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám