Hlavní obsah

Zeman udělá z protestujících účelově zmobilizované ubožáky, myslí si politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroverzní výroky jsou promyšlenou strategií prezidenta Miloše Zemana, domnívají se politologové Tomáš Lebeda, Petr Just a Vladimíra Dvořáková. Oba jsou přesvědčeni, že hlava státu dokáže protesty a útoky využít ve svůj prospěch. Zeman navíc českou společnost rozděluje. Toto štěpení vzniklo podle jejich názoru už během prezidentské volby před necelými dvěma roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Albertově.

Článek

„V politice není na škodu, pokud významné osobnosti otvírají kontroverzní téma a nebojí se jít proti proudu. Pan prezident ale dělá něco trochu jiného, on ta kontroverzní témata vytváří a tím na sebe poutá pozornost,“ řekl Lebeda.

„To může vést jedině k tomu, že se bude společnost více polarizovat. Od hlavy státu v parlamentním režimu se očekává spíše to, že by měl problémy překlenovat,“ doplnil.

Just považuje Zemanovy výroky, při kterých například bagatelizoval policejní zásah proti demonstrantům v listopadu 1989, za promyšlenou strategii. Podle něj navíc umí Zeman protesty mířené proti své osobě využít ve svůj prospěch a z protestujících může udělat „účelově zmobilizované ubožáky“.

To samé si myslí i Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické. Podle ní jsou prezidentovy kontroverzní výroky "sondou, co společnost vydrží a jak bude reagovat", a skrývá se za nimi Zemanův zájem nemluvit o jiných problémech.

Křiklouni s vajíčky

Taková snaha už začala tím, jak Hrad komentoval událost, při které byl vejcem hozeným z protestujícího davu zasažen německý prezident Joachim Gauck, tvrdí Just. Zatímco Hrad uvedl, že prezident byl otřesen, německá ambasáda uvedla, že hlava německého státu vzala věc s humorem. Podle Justa Zeman a jeho tým míří především na běžného voliče a své odpůrce chce prezentovat jako „křiklouny, kteří hází vajíčka po německém prezidentovi“.

Podobně se vyjádřil Lebeda, který se neobává, že by protesty poškodily mezinárodní pověst Česka, jak někteří kritici Zemanových odpůrců tvrdili. „Ostudy bych se neobával. Vyjádření německého velvyslanectví mluví za všechno,“ upozornil Lebeda. „Mnohem větší ostuda je, pokud politici vyvolávají mnohem více problémů, než kolik jich dokážou překlenout a vyřešit,“ dodal.

"Chyba už se stala dřív," soudí o dopadech pondělních protestů v zahraničí Dvořáková. "Myslím si, že velmi špatné jméno nám udělaly už ty Hovory z Lán," připomněla rozhlasový pořad, v němž Zeman podle ní cíleně použil řadu vulgarit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám