Hlavní obsah

Zeman dostal červenou kartu i v Brně a Ostravě

Právo, Miroslav Homola, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Miloše do koše, Zeman demisi, ale i ostřejší provolání, se za pískotu ozývala na brněnské demonstraci proti politice prezidenta. S červenou kartou za „nefér hru“ se do ní zapojilo nejméně šest stovek lidí, ke kterým se ještě při pochodu Kobližnou ulicí přidávali další. Červenou kartu vystavili Zemanovi také lidé v Ostravě.

Zeman dostal červenou kartu i v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Demonstrace začala proslovem na Malinovského náměstí, kde organizátoři stručně připomněli některé velmi diskutabilní či rozporuplné kroky hlavy státu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Demonstrující s červenými kartami vyjádřili v Brně nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana.

Po pochodu centrem města průvod skončil u brněnské časomíry na náměstí Svobody, kde protestující nakonec zazpívali hymnu a poté červené karty s nápisem faul na jedné straně a osobním vzkazem na straně druhé vhodili do poštovního balíčku, který bude odeslán osobně Zemanovi na Hrad.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Protestujících přišlo několik stovek.

„Nemyslím si, že by měl Zeman přímo rezignovat, ale jistě by měl svoje jednání přehodnotit a podrobit vlastní kritice. Protest považuji jako - řečeno sportovní terminologií - varování před vyloučením,“ svěřil se jeden z demonstrujících.

Podle kategorických výzev většiny ostatních, kteří posílali hlavu státu do důchodu i jinam však to byl zřejmě názor spíše ojedinělý.

Červenou kartu dostal i v Ostravě

Červenou kartu ukázalo Miloši Zemanovi také několik desítek lidí na náměstí Dr. E. Beneše v Ostravě. Připojili se tak k protestům, které se v pondělí 17. listopadu uskutečnily v Praze i v Brně.

„Chceme při příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii vyjádřit nesouhlas s tím, jak hlava státu zastupuje Českou republiku nejenom doma, ale i v zahraničí,“ uvedla jedna z organizátorek průvodu centrem Ostravy Andrea Hoffmannová.

Mezi lidmi, kteří si přejí odstoupení Miloše Zemana z prezidentské funkce, se objevily i známé tváře. Například herec Komorní scény Aréna René Šmotek přítomným přečetl úryvek z politické eseje Václava Havla Moc bezmocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám