Hlavní obsah

Očekávání po listopadu 1989 se nenaplnila, tvrdí většina Čechů a Slováků

Pro většinu Čechů a Slováků nenaplnil vývoj po listopadu 1989 jejich očekávání. Plyne to z průzkumu společnosti Median, který Česká televize v neděli zveřejnila v Otázkách Václava Moravce. O vývoji obou zemí diskutovali premiéři Robert Fico a Bohuslav Sobotka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiéři ČR a Slovenska Bohuslav Sobotka (vlevo) a Robert Fico na archivním snímku.

Článek

Respondenti v obou zemích byli k vývoji spíše kritičtí. V České republice deklarovalo zklamání 54 procent lidí, na Slovensku dokonce 70 procent dotázaných.

Naplnění očekávání přiznalo v České republice 27 procent lidí, na Slovensku 22 procent. Pouze pro čtyři procenta Čechů a jedno procento Slováků vývoj předčil jejich očekávání. Zbývající dotázaní nemají na věc jasný názor.

Očekávání od polistopadového vývoje (v procentech)
ČRSR
zklamání5470
naplnění očekávání2722
předčil očekáváná41
neví158
zdroj: Median

Lidem v obou zemích nejvíce vadí sociální nejistoty a chudoba.

Na Národní třídě došlo k masakru, tvrdí Sobotka

Premiéři hovořili o domácích tématech obou zemí. Zatímco Fico komentoval proběhlé komunální volby, Sobotka konstatoval, že si nepřipouští, že by mohl Ústavní soud zrušit služební zákon, který stížností napadl prezident Miloš Zeman.

„To nejsou věci, které by měl řešit Ústavní soud,” tvrdí Sobotka s tím, že respektuje jeho nezávislost.

Rovněž připomněl, že Zeman byl svého času předsedou vlády a mohl tedy léta odkládaný služební zákon prosadit. Na dotaz, zda se neobává možného zrušení zákona, Sobotka uvedl, že si tuto eventualitu nepřipouští.

Sobotka se neztotožnil ani s prezidentovým názorem, že události, které se 17. listopadu 1989 staly na Národní třídě, nebyly masakrem, ale jednou z mnoha demonstrací. [celá zpráva]

„Nedá se to bagatelizovat, byl to masakr a mimořádně brutální zásah,” uvedl český premiér Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám