Hlavní obsah

Meteorologové na severu Moravy odvolali smogovou situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v neděli ráno odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji. Kvalita ovzduší se zlepšila. V některých částech kraje platila smogová situace vinou zhoršeného ovzduší od noci na sobotu. Smog trápil nejvíce obyvatele Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

V dalších oblastech jako Bruntálsko, Novojičínsko a Opavsko ovzduší tak znečištěné nebylo. Na Frýdecko-Místecku se smogová situace zase netýkala Třince a okolí.

Na území Moravskoslezského kraje se aktuálně pohybují hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu mezi 18 a 76 mikrogramy na metr krychlový. Povolený limit je 50 mikrogramů. Smogovou situaci meteorologové vyhlašují vždy, když dva dny po sobě čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu překračují hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový.

Nejlépe se ráno dýchalo lidem ve Frýdku-Místku. Naopak nejvyšší koncentrace zaznamenaly stanice v Ostravě-Zábřehu a Studénce. Kvalita ovzduší bývá v regionu zhoršená hlavně na podzim a v zimě. Na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech, část škodlivin podle odborníků pochází rovněž ze sousedního Polska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám