Hlavní obsah

Prožíváme krizi zapojení občanů do veřejného života, varoval Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se potýká s krizí zapojení občanů do veřejného života, varoval na konferenci k 25. výročí listopadu 1989 premiér Bohuslav Sobotka. Parlament podle něj přestává plnit roli spojnice mezi běžnými lidmi a politiky. Je proto potřeba opravit vazbu mezi vůlí občanů a výkonnou mocí, řekl premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka hovoří na slavnostním shromáždění k 25. výročí listopadu 1989.

Článek

„Riziko, které nám hrozí, se jmenuje vyprázdnění demokracie a eroze parlamentarismu,“ prohlásil Sobotka.

Upozornil, že klesá důvěra v politiku, stejně jako účast lidí u voleb. „Hrozí nám odcizená demokracie, demokracie lhostejnosti a formální parlamentarismus,“ varoval. Parlament podle něj přestává plnit roli spojnice mezi lidmi a politiky.

Nazval tuto situaci krizí zapojení občanů do veřejného života. „Je to paradoxní, protože právě za tuto participaci jsme roku 1989 v ulicích demonstrovali,“ upozornil.

Podle Sobotky je proto potřeba opravit vazbu mezi vůlí občanů a výkonem moci. „Můžeme uspět jen tehdy, pokud budou lidé silněji cítit, že účast ve volbách má skutečně smysl,“ řekl. Vazbu mezi občany a politiky lze podle něj ozdravit skrze politické programy, jejichž nositelem budou autentické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám