Hlavní obsah

Zemana už vyměnili za Havla. Útok na prezidenta to není, tvrdí ústečtí náměstci

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Místo portrétu prezidenta Miloše Zemana visí od pátečního dopoledne v kancelářích tří náměstků ústeckého primátora fotografie Václava Havla. Zemanův portrét sundali náměstci poté, co se v tomto týdnu ujali svých funkcí, odmítají ale, že by to byl útok proti hlavě státu. Ve svých pracovnách chtějí mít pověšené fotografie, které si sami vyberou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Náměstkyně ústeckého primátora Jana Bohuňková s portrétem bývalého prezidenta Václava Havla

Článek

„Nebyl to útok na pana prezidenta. Já pana prezidenta respektuji, nicméně pro mě osobně je tato kancelář osobní záležitost, a pokud mám právo mít v této kanceláři někoho vyvěšeného, tak je to určitě někdo, koho já tam chci mít. Pro mě je to jednoznačně pan exprezident Havel, pro mě představuje symbol demokracie a naděje,“ řekl náměstek primátora Martin Mata (ANO).

Havlovou fotografií nahradili Zemanovy portréty i náměstci Jana Bohuňková a Martin Hausenblas z hnutí PRO!Ústí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci se dívat na člověka, kterého si vážím, měl jsem tu čest ho poznat a s jeho hodnotami a ideály se identifikuji. Je to osobní rozhodnutí a já si za ním stojím,“ řekl Hausenblas.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Náměstek ústeckého primátora Martin Mata s portrétem bývalého prezidenta Václava Havla

Portrét prezidenta Miloše Zemana zůstane viset ve všech veřejných prostorách ústecké radnice. Je i v zasedací kanceláři primátora města Josefa Zikmunda (ANO).

„Je věcí každého zaměstnance magistrátu i náměstků, co si pověsí ve svých kancelářích. Do toho práva já nechci vstupovat. Co se týká veřejných prostor magistrátu, tak garantuji, že tady bude vždy obraz zvoleného prezidenta,“ řekl novinářům Zikmund.

Zeman již dříve řekl, že si Václava Havla velice váží a myslí si, že je naprosto v pořádku, že tam visí. „Pokud vím, tak žádný zákon neukládá ať už vysokým školám, nebo jiným institucím, aby na jejích zdech byly portréty prezidenta republiky. Pokládám to za soukromou věc vedoucích představitelů těchto institucí,“ uvedl Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám