Hlavní obsah

Česko uvažuje o vojenské jednotce, která bude podnikat kyberútoky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika přehodnocuje svou strategii proti kybernetickému nebezpečí. Doposud úřady budovaly pouze pasivní ochranu proti útokům hackerů, rusko-ukrajinský konflikt nasměroval jejich úvahy k vybudování vojenské jednotky, která by dokázala aktivně proti virtuálním vetřelcům zaútočit a v případě válečného stavu vést otevřený kybernetický boj.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil už ve středu informoval poslance branného výboru Sněmovny, že o vybudování ofenzivních schopností kybernetické obrany už začali jednat s armádou a ministerstvem obrany. Ofenzivní kyberjednotka by měla vzniknout v rámci Vojenského zpravodajství.

Vojáci by mohli např. zablokovat část sítě nebo paralyzovat útočníkovy počítače. „Před rokem v Česku na některé servery útočily desetitisíce počítačů, a bylo by snazší, než se bránit velkému počtu počítačů, odstřihnout  jejich servery a tak zamezit, aby ty útoky koordinovaly,“ řekl Právu Navrátil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záměr by měl být součástí připravovaného akčního plánu Česka v oblasti kybernetické bezpečnosti. Plán bude muset schválit vláda.

Podobná zařízení mají podle NBÚ velké státy, ale i třeba Norové, Nizozemci nebo Dánové.

Zástupce náčelníka generálního štábu František Maleninský Právu řekl, že nelze zatím jednoznačně říci, jaké získá armáda pravomoci. Jde podle něj o citlivou věc, protože v době míru může být každý aktivní krok vnímán jako protiprávní.

Najímání hackerů

Česko nyní řeší jen obranu proti kybernetickým útokům. Nově by tak stát najímal hackery nebo by si vychovával vlastní. Ti by se pak dokázali nalomit například do serverů počítače, který by ohrožoval počítače státních institucí.

Podobnými útoky byla podle poslance Antonína Sedi (ČSSD) napadena v současném konfliktu Ukrajina. Útočníci z Ruska třeba vyřadili z provozu vládní weby, ale i například komunikaci mezi institucemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám