Hlavní obsah

Zákaz vstupu dětí do restaurace je bez zdůvodnění diskriminační

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecný zákaz vstupu dětí do restaurace bez objektivního zdůvodnění je podle Nejvyššího správního soudu (NSS) diskriminační. Ospravedlnitelným důvodem podle něj může být například takové stavební řešení, které neumožňuje bezpečný a volný pohyb dětí či rodičů s kočárkem, případně povaha poskytovaných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud se zabýval případem, kdy provozovatel restaurace v Mladé Boleslavi umístil na dveře nápis: „Restaurace není vhodná pro děti do šesti let v doprovodu rodičů z důvodu rušení ostatních a hotelových hostů." Dětem starším šesti let podnik umožňoval vstup pouze v doprovodu rodičů.

Provozovatel si nejprve od České obchodní inspekce za toto řešení vysloužil pokutu ve výši deset tisíc korun, Městský soud v Praze ji ale zrušil. Nejvyšší správní soud mu nyní nařídil, aby věc projednal znovu. Zrušení pokuty byla podle NSS chyba.

Diskriminace, míní soud

„NSS v dané věci dospěl k závěru, že obecný zákaz vstupu dětí do provozovny restaurace, který není založen na objektivních a rozumných důvodech a odůvodněn legitimním cílem, představuje diskriminaci ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Zcela v pořádku není ani situace, kdy provozovatel jen obecně, bez odůvodnění, deklaruje, že se zaměřuje na specifickou klientelu. Přiměřenějším řešením je vykázání konkrétních dětí, které ruší ostatní hosty restaurace, případně při vstupu do restaurace vyvolávají důvodné obavy z rušení klidu.

Zákaz je podle soudu legitimní třeba v případě provozoven nabízejících výhradně sortiment, jehož prodej je dětem zakázán.

Reklama

Výběr článků

Načítám