Hlavní obsah

Náměstci ústeckého primátora sundali portréty Zemana, nahradí je Havel

Právo, ape
Aktualizováno

Portrét prezidenta Miloše Zemana již nevisí v kancelářích všech tří náměstků ústeckého primátora. Chtějí ho nahradit portrétem bývalého prezidenta Václava Havla, nejpozději by se tak mělo stát v příštím týdnu.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét prezidenta Miloše Zemana

Článek

Portrét prezidenta Zemana sundal náměstek primátora Martin Hausenblas, lídr hnutí PRO!Ústí, které vytvořilo koalici s vítězným ANO.

K němu se přidala i další náměstkyně z PRO!Ústí Jana Bohuňková a také náměstek za ANO Martin Mata.

Není na to zákon

„Bylo to spontánní a osobní rozhodnutí v momentě, kdy jsme přišli do kanceláří. Požádali jsme o portrét Václava Havla, protože on je tou správnou autoritou, která na naši práci bude symbolicky v uvozovkách dohlížet,“ řekla Právu mluvčí radnice Veronika Vendlová.

Fotografie hlavy státu má nadále zůstat v kanceláři primátora, kde se konají největší oficiální akce.

Povinné vyvěšení portrétu prezidenta není ustanoveno žádným zákonem, radnice tak nic neporušuje. „Co se týká vyvěšení portrétu prezidenta, je to dávný zvyk, který sahá až do dob Rakouska-Uherska a žádný zákon tím neporušujeme, protože vyvěšení portrétu prezidenta naštěstí není povinné,“ dodala Vendlová.

Zeman: Je to jejich věc

Prezident při své návštěvě Moravskoslezského kraje uvedl, že mu akce těch, kdo sundávají jeho portréty, nijak zvlášť nevadí.

„Václava Havla si vážím, myslím si, že je naprosto v pořádku, že tam visí (Havlovy portréty, pozn. red.)“

Zmínil také to, že žádný zákon neukládá, aby byly na zdech kanceláří úřadů nebo ve školách podobizny současného prezidenta. „Pokládám to za soukromou věc vedoucích představitelů těchto institucí,“ dodal Zeman v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám