Hlavní obsah

Na některých úsecích silnic 1. třídy vzroste povolená rychlost

Praha

Na vybraných silnicích 1. třídy zřejmě vzroste povolená rychlost z 90 na 110 kilometrů v hodině. Umožní to novela zákona o pozemních komunikacích, kterou ve středu schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky. Předloha má rovněž usnadnit obcím nakládání s odtaženými auty, ke kterým se majitelé nehlásí.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlost by na vybraných úsecích silnic 1. tříd vzrostla o 20 km/h.

Článek

Silnice 1. tříd mají být podle návrhu nově rozděleny na dvě kategorie. V úsecích, které jsou směrově oddělené, navrhuje ministerstvo dopravy povolenou rychlost zvýšit o 20 kilometrů v hodině na 110 kilometrů za hodinu. U silnic, kde mezi směrovými pruhy svodidla nebo jiný zádržný systém není, bude ponechána maximální rychlost 90 kilometrů v hodině.

Předloha počítá také se zrušením kategorie rychlostní silnice, které se nově stanou dálnicemi druhé třídy. Už nyní je na nich maximální povolená rychlost 130 km/h, takže reálný dopad pro řidiče to mít nebude.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro zvýšení ochrany komunikací například proti zakládání černých skládek navrhuje ministerstvo dopravy přesunout odpovědnost za správu těchto komunikací z obcí, do jejichž katastru tyto silnice patří, na obce s rozšířenou působností. Malé obce totiž zpravidla nemají dostatek lidí a zkušeností, aby se mohly vypořádat s případy, kdy lidé tyto komunikace úmyslně znečišťují.

Prodej odtažených aut

Novela také upravuje práva a povinnosti obcí při odtahování vozidel například při blokovém čištění silnic. Nově by obce mohly prodávat odtažená vozidla, o která se v šestiměsíční lhůtě po oznámení o odtahu jejich majitelé nepřihlásí.

Z výnosu by poté měly úřady pokrývat část nákladů spojených s odtahem vozidel, ke kterým se majitelé nehlásí. Ta pak dlouhodobě stojí na odtahových parkovištích, nebo je úřady musí na vlastní náklady sešrotovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám