Hlavní obsah

Ministr byl v náladě a tančil, namol ale ne, hájí Němečka poslanci

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) musí zpytovat svědomí za své chování při výjezdním zasedání zdravotnického výboru Sněmovny. Jeho kolegové z výboru se shodují, že byl ministr na večeři po jednání ve Znojmě v náladě. I když namol opilý - jak to o něm prohlásil vicepremiér Andrej Babiš - podle nich nebyl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Byl takový uvolněný, ale když je někdo namol, tak to si dovedu představit jinak,“ prohlásil o Němečkovi pro Novinky Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). „Zpíval u cimbálu, ale zpívali i jiní,“ mírnil zvěsti, které se nesou o chování ministra.

Toho z opilosti při výjezdním zasedání výboru obvinil vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž se s Němečkem dostal do sporu ohledně resortu zdravotnictví. Na svůj blog v pondělí napsal: „Já možná nedokážu, že má pan Němeček problémy s alkoholem, pokud bude uklízečka na ministerstvu zdravotnictví disciplinovanější než pan Němeček a pokud bude poslancům zdravotního výboru hloupé přiznávat, že je namol opilý pan ministr na říjnovém výjezdním zasedání ve Znojmě vyzýval k tanci.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přehnaná euforie

K tanci se Němeček skutečně podle přítomných poslanců měl. „Tančil zcela určitě a poměrně razantně,“ prohlásil Leoš Heger (TOP 09).

Šéf výboru Rostislav Vyzula (ANO) uvedl, že nemůže 100procentně prohlásit, že byl Němeček opilý, ale je to podle něj velmi pravděpodobné. „Jeho chování napovídalo, že by mohl být opilý. Chováním se tak projevoval, to se dá odhadnout,“ řekl Novinkám.

Jak takové chování podle něj vypadalo? „Nebyly to nějaké krajní známky opilosti, to vůbec ne, ale taková ta nálada, která není úplně adekvátní dané situaci, taková přehnaná euforie,“ popsal.

Nechoval se nepřístojně, tvrdí Heger

Také Heger uvedl, že Němeček nešel se svým chováním přes čáru. „Pan ministr tam byl, byl v dobré náladě, ale nezaregistroval jsem, že by se choval nepřístojně,“ poznamenal.

Sám prý opouštěl zábavu hodinu před půlnocí. „Takže nevím, jak to tam vypadalo dál, ale nemůžu potvrdit žádné excesy, alespoň v části, kde jsem byl já.“

Ministra se zastal Jiří Běhounek, poslanec za ČSSD a hejtman Vysočiny. „Nedělo se tam nic. Jestli hraní na cimbál a zpěv je něco špatného, tak musím říct, že se tak chovali úplně všichni účastníci,“ prohlásil.

Němeček se k události nevyjádřil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám