Hlavní obsah

Ve Vrběticích straší další výbuchy, epicentrum sleduje kamera

– Vrbětice
Právo, Jiří Růžička

Detonace, které se neustále ozývají z areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde v polovině října vybuchl a hořel muniční sklad, pocházejí velmi často z explozí přímo v epicentru. Prokázalo to vyhodnocení záznamů z kamery zacílené na ohnisko výbuchu.

Foto: Policie ČR

Vstup do areálu ve Vrběticích je zakázán.

Článek

„Kamera je zacílena na epicentrum prvního ničivého výbuchu a procesy tam sleduje nepřetržitě. Vyhodnocování záznamů se pyrotechnici věnují každý den,“ informovala v úterý mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici pak přímo v terénu zkoušejí najít vysvětlení, proč vlastně dochází k dalším a dalším výbuchům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

Objekty muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku hlídají policisté a vojáci.

Prozatím poslední neřízené výbuchy, které se z areálu ozývají, zaznamenali policisté v úterý kolem sedmé a deváté hodiny ranní. Stále tedy ještě nezačala sedmidenní lhůta určená pyrotechniky k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice z budov v areálu.

Foto: Policie ČR

Prostor se ještě nemůže prohlásit za bezpečný.

„V pondělí specialisté opět měřili teplotu v jednotlivých ohniscích epicentra. Můžeme konstatovat, že teplota neustále klesá, nyní dosahuje na některých místech pouze 12 stupňů. Nicméně přesto je pohyb kohokoli přímo v centru prvotního výbuchu a požáru značně nebezpečný, a to zejména kvůli velkému množství rozházené munice, úlomků betonu a kráterům,“ přiblížila situaci na místě Kozumplíková.

Začátek týdne věnovali pyrotechnici také opětovným kontrolám, při kterých se prokázalo, že nedošlo k porušení jednotlivých objektů v areálu bývalých muničních skladů.

Foto: Policie ČR

Objekty muničních skladů ve Vrběticích hlídají policisté.

„Policisté nicméně opět zlikvidovali nebezpečnou munici, jež není schopná převozu, přímo v prostoru. Při řízených odpalech je nutné dodržovat velmi přísná bezpečnostní pravidla, aby nedošlo ke zranění policistů,“ řekla Kozumplíková.

Vybuchlý sklad si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci jsou stále pohřešováni. Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, jejíž celkové množství v 27 skladech areálu bylo odhadováno na 1000 tun. Na zasedání vlády se však mluvilo až o 15 tisících tunách munice. Policie s armádou stále střeží okruh asi 1200 metrů od epicentra výbuchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám