Hlavní obsah

Petici ODS za referendum o přijetí eura podepsalo na 40 tisíc lidí

Praha

Více než 40 tisíc lidí se podepsalo pod petici, podle níž by o přijetí eura v ČR měli rozhodnout lidé v referendu. Oznámil to Jan Zahradil, europoslanec a místopředseda ODS, která petici iniciovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil a Eva Zamrazilová v létě při představování Petice pro korunu

Článek

Petice vyzývá vládu, aby vyjednala pro ČR trvalou výjimku a nepřijímala euro, pokud s tím nevysloví občané ČR souhlas ve všelidovém hlasování.

Zahradil s odkazem na průzkumy uvedl, že se proti zavedení eura stavějí až čtyři pětiny lidí. Důvodem pro uskutečnění plebiscitu je podle Zahradila to, že podmínky fungování eurozóny se změnily zavedením záchranného fondu pro země platící eurem, fiskálního paktu a bankovní unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zavedení eura hájí jak vládní strany, tak prezident Miloš Zeman, podle kterého by ČR mohla přijmout společnou měnu do roku 2017.

Před přijetím eura za současných podmínek varoval na úterním slyšení v Senátu slovenský liberální europoslanec Richard Sulík (Svoboda a Solidarita). Podle něj by se to „blížilo ekonomické vlastizradě". Zavedení jednotné evropské měny v Česku by podle Sulíka přineslo výhody pro přeshraniční obchod v rámci Unie a rizika nejen v podobě zdražování. „Určitě bych doporučoval počkat," uvedl Sulík.

Anketa

Měli by Češi o přijetí eura rozhodovat v referendu?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
Celkem hlasovalo 7087 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám