Hlavní obsah

ČTVRT STOLETÍ SVOBODY: Všechno, na čem mi záleželo, se naplnilo, chválí textař Horáček

Při příležitosti 25. výročí událostí 17. listopadu oslovily Novinky.cz přímé aktéry tehdejšího dění, aby okomentovali tehdejší dění i osobní očekávání, která změnu režimu provázela. Textař a producent Michal Horáček, někdejší zakladatel občanské iniciativy MOST, říká, že se v uplynulém čtvrt století naplnilo vše, na čem mu záleželo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Horáček

Článek

Jak a s jakým očekáváním jste v roce 1989 vnímal listopadové události?

Vnímal jsem je především jako jejich aktivní účastník; jeden ze zakladatelů Občanského fóra a iniciativy MOST, která zprostředkovala jednání nezávislých iniciativ s předsedou federální vlády.

Očekávání se měnila s tím, jak se situace vyvíjela: sny jednoho dne se stávaly realitou hned nazítří. Nejdůležitější byla z mého pohledu skutečnost, že 29. listopadu zrušilo Federální shromáždění tu část Ústavy, která zakládala "vedoucí úlohu KSČ".

Když se na tuto dobu podíváte dnes s odstupem, naplnilo se vaše očekávání?

Ano. Dokonce víc než to. Všechno, na čem mi záleželo, se naplnilo: konec vlády jedné strany, možnost smysluplně studovat, číst dosud nedostupné knihy, cestovat, podnikat, sdružovat se a hlavně říkat a psát pouze to, co jsem měl a mám opravdu na srdci.

Co vás za posledních 25 let ve vývoji České republiky nejvíce zklamalo a co naopak nejvíce potěšilo?

Zklamal mě nespočet věcí: od mizerně provedené privatizace po nehoráznou Klausovu amnestii, bezpečná "šedá zóna" pro ty, kteří se neřídili ani zákony ani etikou, stejně jako příliš mnoho malověrnosti a nevíry v to, že vlastní schopnosti lze přes všechny překážky nakonec uplatnit.

Těšilo mě a těší, že moje vlast postoupila za to čtvrtstoletí o velký kus směrem ke standardní parlamentní demokracii, tržní ekonomice a k mnoha různým svobodám.

Co byste České republice popřál do příštích 25 let?

Aby v ní žili lidé, kteří nikdy nepřestanou věřit, že při vynaložení úsilí mohou vlastními silami zlepšit své osudy.

Jak jste si v roce 1989 představoval svou vlastní budoucnost a jak hodnotíte svých posledních 25 let?

Představoval jsem si, že když padne opresivní režim a já budu moci vzít svůj život plně do svých rukou, neztratím se. Ptáte-li se na mých vlastních posledních 25 let, tak významné pro mě bylo, že i v pokročilém věku jsem mohl získat univerzitní vzdělání a napsat mnoho písní a knih. Kdyby nic jiného, tak už skutečnost, že jsem je mohl nejen napsat, ale i vydat znamená, že tu dobu mám za překrásnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám