Hlavní obsah

Politici padají do sprostoty. Po Zemanovi se předvedl Filip

– Praha
Právo, ada, nig, fia

Ještě nevyprchalo rozčarování nad hrubým slovníkem prezidenta Miloše Zemana a se svou vulgární troškou do mlýna přispěl v pátek předseda komunistů Vojtěch Filip. Ten přiznal, že místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi řekl do telefonu pal vocuď, hajzle. Prý ho nechtěl urazit, jen citoval píseň od Jasné páky. Paradoxně od kapely, kterou komunisté zakázali.

Vojtěch Filip o telefonátu Miroslava KalouskaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Filip připustil, že v rozhovoru s Kalouskem, který jej ve středu informoval telefonicky do Ruska o tom, že Sněmovna přijala usnesení, kterým se distancovala od jeho cesty do Moskvy, použil slovo „hajzl“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řekl jsem mu, že tuto informaci mám a že ten jeho smích je zbytečný. A že znám krásnou píseň od skupiny Jasná páka Pal vocuď, hajzle. Jeho jsem nijak neurážel, jen jsem citoval název té písně. Jestli si to on vyložil jinak, je to jeho problém. Já takový slovník vůči svým kolegům nepoužívám. Píseň je o těch, kteří něco zkazí těm druhým. A tady to kazí celé ČR,“ prohlásil Filip.

Jasná páka: Ten slogan ale platí pro Filipa

Filipem citovaná píseň ovšem vulgaritu v názvu neobsahuje, jmenuje se pouze Pal vocuď a kapela ji nahrála až pod názvem Hudba Praha, protože původní Jasnou páku komunisté zakázali. Kapela dosud na koncertech slogan Pal vocuď, hajzle z refrénu písně věnuje právě komunistům.

„Píseň Pal vocuď hajzle byla vždy jasným vzkazem všem komunistům. Tento jasný vzkaz pořád platí. Pan Filip za celý svůj život zřejmě nepochopil, že tato píseň byla vždy určena jemu a jeho partě,“ reagoval pro Novinky autor skladby Michal Ambrož.

Sněmovna dala od cesty ruce pryč, Rusům to prý nevadilo

Podle Filipa ruské straně „absolutně“ nevadilo, jak se k jeho misi v ruské Státní dumě postavila česká Sněmovna. O usnesení, kterým se naši poslanci od jeho cesty distancovali, informoval místopředsedu dumy Sergeje Železnjaka, který prý na to reagoval slovy, že to, jakým způsobem se o Filipově cestě rozhodlo, je věcí ústavních orgánů ČR.

Jestli si to takhle bez našeho dovolení přivlastnil, tak to směřujeme proti němu dvojnásob
Michal Ambrož, Jasná páka

Filip trvá na legitimitě své cesty do Moskvy, neboť o ní rozhodl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Smyslem cesty bylo podle Filipa získat ujištění od Státní dumy, která je suverénem nad státním rozpočtem Ruské federace, že nebudou kráceny peníze pro regiony a města tam, kde jsou v běhu veřejné zakázky českých firem v oblasti dopravní infrastruktury, teplárenství a energetiky poté, co se ČR připojila k protiruským sankcím.

Zaorálek cestu delegace nedoporučil

Hlavním Filipovým protějškem v Rusku byl právě Železnjak, který je v dumě zodpovědný za jednání se státy EU. Původně měla do Moskvy jet delegace českých poslanců. Na doporučení ministra zahraničích věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že by šlo o první delegaci ze země EU, která by jednala s Železnjakem, který je na evropském i americkém seznamu nežádoucích osob, došlo ke změně a na jednání odjel pouze Filip.

„Měl jsem jediný úkol si potvrdit, že státní rozpočet Ruské federace bude dál financovat jednotlivé projekty, které jsou ve městech a obcích. Svůj úkol jsem splnil. Podařilo se mi získat příslib Státní dumy o financování regionálních a komunálních programů,“ konstatoval Filip. Konkrétně má jít o zakázky na dodání zařízení pro městskou hromadnou dopravu v Samaře a ve Volgogradu za miliardy eur.

„Nelobboval jsem za žádnou konkrétní firmu. Přijel jsem zjistit, zda Státní duma chystá politické rozhodnutí, že nebude financovat regiony, kde jsou dodavatelé ze států EU, tedy ze států, které přijaly sankce vůči Rusku,“ prohlásil Filip. Podle něho se do Ruska tlačí firmy ze států, které se k sankcím nepřipojily, např. ze Švýcarska, Turecka, Srbska, Brazílie nebo Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám