Hlavní obsah

Stát chce po Diag Human 30 miliónů za právní služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika vymáhá po firmě Diag Human 30 miliónů korun, které vynaložila na právní služby během vleklého sporu o miliardy za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. V pátek o tom informoval Radiožurnál. Nejbližší řízení se má rozběhnout v Lichtenštejnsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo zdravotnictví

Článek

„Začali jsme vymáhat v Lichtenštejnsku, kde se ještě tendrovala advokátní kancelář, čímž došlo k určitému zpomalení celého procesu. Kolegové z lichtenštejnské advokátní kanceláře už ale mají všechny podklady a každým dnem již začnou vymáhat,“ řekl stanici náměstek ministra zdravotnictví David Kotris.

Stát je podle Kotrise v komfortnější situaci, protože devět miliónů už mu přiznal obchodní soud v Londýně. „Nyní se kolegové snaží vymáhat zbylou částku 30 miliónů, jak spočítali naše náklady na advokátní služby tuzemských advokátních kanceláří i britských advokátních kanceláří. Včetně všech expertů,“ řekl Kotris s tím, že právě služby ve Velké Británii byly vůbec nejdražší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Evropské země obecně uznávají institut náhrady nákladů řízení. Například ve Spojených státech je však systém takový, že si strany sporu nesou své náklady samy. Co se týče právního systému Velké Británie, ten je celkově podobný spíše tomu ve Spojených státech, nicméně náhradu nákladů řízení jako princip uznává. Šance, že Česká republika dosáhne náhrady nákladů řízení, zde tedy existuje,“ řekl Novinkám arbitrážní specialista Zbyšek Kordač z kanceláře Weinhold Legal.

Stát v srpnu 2008 arbitráž s Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala. V červenci ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že Česko spor s Diag Human po osmnácti letech definitivně vyhrálo a nebude muset platit odškodné deset miliard korun. [celá zpráva]

Podle arbitrů jsou veškeré právní kroky učiněné po roce 2002 neplatné. Tehdy rozhodčí senát určil, že má stát společnosti zaplatit 326 miliónů korun za poškození dobrého jména, což stát učinil.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko ve Francii uspělo ve sporu s Diag Human

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že Česká republika definitivně uspěla v arbitráži se společností Diag Human. Kasační stížnost firmy byla ve...

Výběr článků

Načítám