Hlavní obsah

Grémium ČSSD vyzvalo ke zrušení buňky v Duchcově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Grémium ČSSD vyzvalo krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji, aby zrušil místní organizaci v Duchcově na Teplicku. Novinkám to potvrdil místopředseda strany Milan Chovanec. Sociální demokraté se po komunálních volbách v Duchcově dohodli na koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, za ním v pozadí zleva Milan Chovanec a Roman Sklenák

Článek

Vedení sociální demokracie se už ve čtvrtek od této koalice, kde je vedle DSSS i KSČM, distancovala. [celá zpráva]

V pátek pak grémium vybídlo krajskou ústeckou organizaci, aby místní buňku v Duchcově zrušila. „Vyzvalo KVV, aby věc v tomto duchu řešila,” řekl Novinkám místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Grémium strany v pátek také požádalo KVV ČSSD v Ústeckém kraji, aby na krajské konferenci navrhl vyloučení dvou duchcovských zastupitelů.

Šéf krajské organizace souhlasí

Předsedu krajského KVV Radka Scherfera vznik duchcovské koalice v čele s ČSSD znepokojil. „Považuji DSSS za krajně nedůvěryhodnou stranu a tato koalice naší partaj významně poškozuje,“ řekl Právu Scherfer, který plně sdílí názor vedení strany.  

Krajský výkonný výbor strany se situací bude zabývat na zasedání 24. listopadu.

„Osobně se přikláním k názoru grémia, tedy zrušit místní organizaci v Duchcově. Ve výboru je nás ale jednadvacet a předpokládám, že se k tomu kolegové vyjádří. Domnívám se však, že argumenty, které v tuto chvíli máme, hovoří zcela jednoznačně,“ dodal krajský předseda.

Koalici budou řešit i komunisté 

Koalicí v Duchcově se v pátek bude zabývat také vedení KSČM. V sedmičlenné radě má mít ČSSD tři zástupce, stejně jako komunisté. Poslední místo má připadnout DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, ale členy ČSSD jsou pouze dva z nich.

V městské radě má za DSSS zasednout lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám