Hlavní obsah

Léto na severu Moravy. V Ostravě ráno naměřili neuvěřitelných 17 stupňů

Novinky, zpe
Praha

Severní Morava a Slezsko prožily doslova letní noc. Teplota tam totiž neklesla pod 15 stupňů Celsia. V Ostravě-Porubě meteorologové dokonce v sedm hodin ráno naměřili neuvěřitelných 17,4 stupně Celsia. Teplotní rekordy ovšem padaly i na dalších místech České republiky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená o tom, že přepisování teplotních rekordů ještě neskončilo. Začátek příštího týdne by totiž měl přinést nízkou oblačnost a odpolední maxima by se mohla vyšplhat až ke čtrnácti stupňům.

Podobně teplý podzim Česko zažilo například v roce 2010, kdy bylo v pražském Klementinu 5. listopadu naměřeno 18 stupňů Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je začátek listopadu poměrně teplý v celé Evropě. Úterní denní teploty se ve střední a západní Evropě pohybovaly v rozmezí 14 až 20 stupňů Celsia.

Na západě bylo chladněji

Nadprůměrné teploty však nejsou v celé republice – v Karlových Varech bylo ve středu necelých devět stupňů. „Nad naším územím je mezi západem a východem teplotní rozhraní,“ vysvětluje meteoroložka.

Nadprůměrné teploty předpovídají meteorologové i pro následující dny. Během dne by se měly teploty vyšplhat až ke 14 stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám