Hlavní obsah

Šabatová se zastala odsouzených, které terorizoval spoluvězeň

Ombudsmanka Anna Šabatová se zastala 20 vězňů z pražské pankrácké věznice, kteří se na ni obrátili kvůli brutálnímu chování spoluvězně, jenž na ně měl dohlížet ve funkci tzv. chodbaře. Vězni uvedli, že je týral a ponižoval. Veřejná ochránkyně práv upozornila, že věznice se jejich podněty dostatečně nezabývala a k řešení došlo až na popud jejího úřadu. Ve středu o tom informovala mluvčí kanceláře ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chodbař na pokyn dozorců dohlížel na část vězňů ze specializovaného oddělení pro trvale pracovně nezařaditelné odsouzené. Spoluvězni si na něj stěžovali, ale personál věznice nebyl podle Šabatové v řešení záležitosti dostatečně aktivní.

Stížnosti na chodbaře přicházely v době, kdy byl tento muž vyšetřován policií pro podezření ze znásilnění a ublížení na zdraví. Jeho oběťmi údajně byli jiní odsouzení.

I přes řešení stížnosti oddělením prevence věznice přetrvávala mezi odsouzenými špatná atmosféra, uvedla Šabatová. Doplnila, že jeden z vězňů skončil na krizovém oddělení věznice, a to kvůli strachu z chodbaře. Šabatová navrhla, aby byl tento muž přemístěn do jiného nápravného zařízení a vedení věznice jasně vymezilo povinnosti, které chodbaři mají.

„Akceptovali jsme její doporučení. Věc ale nebudeme komentovat," řekl ve středu mluvčí věznice Jiří Dolejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám