Hlavní obsah

Zemanovy vulgarity nejsou náhoda, byl to záměr, myslí si Klaus

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Exprezident Václav Klaus má za to, že vulgarity pronesené jeho nástupcem ve funkci Milošem Zemanem nebyly vyřčeny náhodou, ale šlo o kalkul. Klaus je přesvědčený, že Zeman svými ostrými výroky „něco sleduje“.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Nemyslím, že to spadlo z nebe, nemyslím, že to bylo náhlé pohnutí mysli. Myslím, že pan prezident Zeman tím něco sleduje, ale co tím sleduje a jestli mu to zvýší počet potenciálních voličů pro druhou prezidentskou volbu, nebo ne, to myslím, že teprve historie ukáže,“ prohlásil ve středu Klaus.

„Předpokládám, že z jeho strany to byla kalkulace. Z jeho strany to byl určitý záměr, to nebylo podle mého názoru ulítnutí pár slov. Protože já jsem s Milošem Zemanem za svůj život párkrát mluvil a žádný takový výrok jsem od něj ještě nikdy v životě neslyšel ani v soukromém rozhovoru, takže to jenom posiluje mou hypotézu, že tím něco sledoval,“ dodal.

Klaus je přesvědčený, že zemi, jejíž prezident se něčeho podobného dopustí, to nepomůže.

Památku Havla napravuje

V rozhovoru se také vrátil k názorům na svého předchůdce Václava Havla, za které si vysloužil ostrou kritiku. O bývalé hlavě státu řekl, že byl reformním komunistou. Za svým názorem si stojí a odmítá, že deformoval památku dnes již zesnulého prezidenta.

„Myslím si, že těmito výroky nedeformuji, ale napravuji. Napravuji deformaci, která je o něm šířena celých 25 let, a kupodivu ještě více v poslední době,“ prohlásil a dodal, že to je „férové podívání se na jeho odkaz a na jeho činnost a na jeho zásluhy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám