Hlavní obsah

Karlovarským primátorem byl opět zvolen Petr Kulhánek

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Staronovým primátorem statutárního města Karlovy Vary byl v úterý dopoledne zvolen Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa - KOA). Získal 21 hlasů v tajné volbě z celkových 35 možných. Jeho prvním náměstkem byl zvolen stejným poměrem hlasů lídr hnutí ANO 2011 Čestmír Bruštík.

Článek

Šest zastupitelů bylo proti Kulhánkovi, dva se zdrželi, jeden hlas byl neplatný a ve třech našla volební komise obálky bez lístků. Jediným protikandidátem byl Otmar Homolka (koalice O co jim jde?!, KDU-ČSL, Strany zelených a České pirátské strany), kterého navrhl do funkce další z dosavadních a také budoucích opozičních karlovarských zastupitelů, Jiří Kotek (Alternativa).

O Homolkovi se nakonec vůbec nehlasovalo, protože Kulhánek byl svým stranickým kolegou Pavlem Žemličkou navržen na místo primátora jako první, takže se o něm hlasovalo nejdříve. Po zvolení Kulhánka nemělo smysl volit Homolku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Děkuji všem za volbu,“ prohlásil krátce po zvolení Kulhánek s tím, že se podrobněji vyjádří později.

O náměstcích už je jasno

Na ustavujícím zasedání karlovarského zastupitelstva v Alžbětiných lázních byl rovněž schválen počet členů městské rady. Bude v ní devět lidí, přičemž čtyři její členové budou uvolnění a pět neuvolněných.

O náměstcích primátora Kulhánka se zatím nehlasovalo, ale je to rovněž na úterním programu. Prvním náměstkem má být Čestmír Bruštík, lídr ANO 2011. Dalšími pak Hana Zemanová, druhá z kandidátky hnutí Karlovaráci (KVC), a post náměstka má opětovně obsadit i Jiří Klsák (KOA).

Očividně zejména KVC prosadili do programového prohlášení řadu svých programových bodů. „Nemuseli jsme nic z našeho programu opustit a dělat zásadní kompromisy,“ komentoval lídr KVC Josef März.

Levnější jízdné

Nové vedení města tak v programovém prohlášení slibuje, že od začátku příštího roku zlevní jízdné v MHD. Zatímco dosud jezdili za jednu korunu denně senioři nad 70 let a děti do 15 let, nyní se má hranice posunout na jedné straně na 65 let a na druhé na 18 let.

„Ještě to dopočítáváme, ale město to bude stát řádově jednotky miliónů korun. Pokud na to bude město mít, rád podpořím i další snižování tarifů,“ komentoval Kulhánek s tím, že podobně to cítí i u závazku programového prohlášení na snížení či dokonce eliminaci poplatků za školky nebo třeba ze psů.

„Naším cílem je dosáhnout zrušení školkovného,“ dodal März. Součástí prohlášení je i závazek na přípravu konceptu městských jeslí, které v Karlových Varech dosud nejsou.

Město by mohlo vstoupit do hokejového klubu

Nové vedení rovněž v programovém prohlášení přislíbilo opětovné zvážení majetkového vstupu města do místního hokejového klubu HC Energie. „Před dvěma lety jsme to odmítli, ale tehdy jsme k tomu neměli ekonomické podklady,“ uvedl Kulhánek.

Zvýšit se má rovněž podpora kulturních akcí pro mladé ve věku 15 až 25 let, ale město se chystá podporovat i zábavy či odpolední čaje pro seniory. Zpracována má být koncepce využití KV Arény jako kulturního centra. Vyřešit se má problematika bývalého kina za Lidovým domem ve Staré Roli.

Vedení města chce hledat a podporovat opatření ke snížení ceny tepla, zajistit svoz komunálního odpadu jednou firmou namísto nynějších dvou. Mezi galerií umění a Poštovním dvorem má vzniknout botanický park. Koalice chce také přivést do města veřejnou vysokou školu se zaměřením na lázeňství.

KOA získala ve volbách devět mandátů, ANO 2011 šest a KVC pět. V opozici zůstane ČSSD (5 mandátů), koalice hnutí O co jim jde?!, Strany zelených, KDU-ČSL a České pirátské strany (3), KSČM (3), ODS (2) a Alternativa (2).

Reklama

Související témata:

Související články

V Karlových Varech dohodla koalici tři hnutí

Na povolební spolupráci v Karlových Varech se dohodla Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka, ANO 2011 a hnutí Karlovaráci...

Výběr článků

Načítám