Hlavní obsah

Vyznamenaný Renč se Němcovi omluvil za slova o zapšklém staříkovi

Filip Renč se omluvil režisérovi Janu Němcovi za výroky, které na jeho adresu pronesl poté, co se Němec rozhodl vrátit státní vyznamenání. Protestoval tak proti tomu, že prezident Miloš Zeman podle něj vyznamenává některé umělce za projevenou politickou podporu. Renč zveřejnil omluvu v otevřeném dopise.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Režisér Filip Renč s medailí Za zásluhy

Článek

Renč obdržel od prezidenta Miloše Zemana 28. října medaili Za zásluhy. Němec následně vrátil své vyznamenání, které dostal od prezidenta Václava Havla. Svým činem protestoval proti tomu, že podle něj Zeman vyznamenává některé umělce jen na oplátku za jejich podporu v politice. Renč Němcovo gesto kritizoval a označil ho za hloupého a zapšklého staříka. [celá zpráva]

Nyní ho požádal, aby za tyto výrazy přijal omluvu. "Zajisté si nemyslím, že jste hlupák nebo zapšklý stařík. Vážím si Vás a při studiích na FAMU jsme pozorně analyzovali Vaše filmy i názory," uvedl Renč v dopise. Neuvážené výroky prý použil v mediální štvanici, která se na oceněné strhla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Umělci by medaile dostávat neměli, připustil Renč

"Mrzí mě však též, že jste tak teatrálně a uražen vrátil na Hradě za přítomnosti dostatečného počtu médií svoje vyznamenání od bývalého prezidenta Havla," píše Renč zároveň. Vyznamenání, které mu podle Renče patří a zaslouží si ho, prý Němec vrátil na protest, že ho dostali lidé, kteří někdy něco pro Zemana udělali nebo ho podpořili.

"Tím jste, podle mého názoru, dal najevo, že máme na Hradě 'protekci' a žádné umělecké výsledky hodné ocenění za námi nejsou," pokračuje Renč. "Ale Vy jste byl také sympatizant - dovolím si říct, že i přítel - pana Havla. Tak v čem je mezi námi rozdíl? Prezidenti oceňují asi umělce, které mají osobně v oblibě, ale za kterými je logicky zároveň kus práce a dílčí úspěchy," dodal s tím, že existují desítky lidí, kteří by si medaili zasloužili více.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Režisér Jan Němec na archivním snímku

"Osobně se domnívám, že státní vyznamenání by měli dostat spíš neznámí lidé, kteří ve svých nemedializovaných oborech něčeho výrazného docílili, než umělci. Umělecké ceny budou vždy rozporuplné, subjektivní a do jisté míry nespravedlivé," napsal Renč. "Já svoje vyznamenání od prezidenta republiky vrátit nehodlám. Je to pro mne významné ocenění," dodal.

Němec vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal v roce 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla.

"Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," uvedl Němec ke svému protestu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám