Hlavní obsah

V Brně podepsali koaliční smlouvu

– Brno • Aktualizováno

V Brně byla v pátek podepsána koaliční dohoda mezi vítězným hnutím ANO, lidovci, Stranou zelených a hnutím Žít Brno. Primátorem by se měl stát lídr ANO Petr Vokřál, který nahradí Romana Onderku (ČSSD). Koalice má v 55členném zastupitelstvu 31 křesel. Náměstky nového primátora by měli být Klára Liptáková (KDU-ČSL), Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (SZ).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lídr ANO v Brně Petr Vokřál

Článek

ANO, Žít Brno, lidovci a zelení se na koalici dohodli už v polovině října. „Koaliční smlouva se od koaliční dohody podepsané před dvěma týdny liší pouze v upřesnění některých formulací. Žádnou zásadní novinku neobsahuje,” řekl Vokřál. Primátorem se stane, pokud ho zvolí zastupitelé na prvním povolebním zasedání. Jeho datum však zatím není známo.

„Nejprve musí Krajský soud v Brně rozhodnout o návrhu na neplatnost voleb, který v souvislosti s brněnským magistrátem přijal,” řekl k tomu Vokřál. Soud musí stanovisko vydat zhruba do půli listopadu. Pokud budou volby platné, Onderka jako končící primátor svolá zastupitelstvo. Pravděpodobný termín je konec listopadu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Miroslav Homola, Právo

Matěj Hollan (Žít Brno)slaví vítězství ve volebním štábu ve vinárně.

Koaliční smlouva obsahuje také obsazení rady. První náměstkyní bude lidovkyně Klára Liptáková. Do gesce jí spadá majetkový odbor s bytovou tematikou a školství. Náměstek Matěj Hollan bude mít na starosti kulturu, zdravotnictví a sociální oblast a Martin Ander (SZ) územní plánování a životní prostředí.

Náměstkem za ANO bude Richard Mrázek, který bude mít na starosti dopravu s investicemi. Pod Vokřála, jako pod primátora, bude spadat mezinárodní spolupráce a bezpečnost. Kromě náměstků budou ještě tři radní za ANO, dva za lidovce a jeden za Žít Brno.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které v 55členném zastupitelstvu získalo 13 mandátů. Druhá ČSSD obsadí 11 křesel v zastupitelstvu, třetí Žít Brno má sedm zastupitelů stejně jako čtvrtá KDU-ČSL. ODS získala mandátů pět, Strana zelených, KSČM a TOP 09 po čtyřech.

Brno doposud vedla koalice složená z ČSSD a ODS. Primátorem byl osm let Roman Onderka (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám