Hlavní obsah

Logika restitucí: Domov seniorů přijde o pozemky, stát je vydá boromejkám

Právo, Oldřich Danda
Znojemsko

Některé příběhy, které se dějí kvůli církevním restitucím, potvrzují, že spravedlnost je skutečně slepá. Stát se totiž chystá naprosto nelogicky vrátit sestrám boromejkám zahrady a park v okolí domova důchodců v Božicích na Znojemsku.

Foto: Domov důchodců Božice

Domov důchodců v Božicích

Článek

Samotný domov pro seniory ale vydat už nemůže, protože ten dnes patří Jihomoravskému kraji, který původní církevní majetek, stejně jako ostatní kraje, vydávat nesmí. Domov důchodců tak žije v nejistotě, zda noví vlastníci pozemky, pro domov existenčně důležité, pronajmou za rozumných podmínek.

Ředitel domova Jaromír Leisser Právu řekl, že se již několik let snaží, aby byly zhruba tříhektarový park a zahrady převedeny na kraj, ale jejich snahu překazil zákon o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi.

„Sestry boromejky nám poslaly dopis a v něm oznámily, že o pozemky požádaly. Jestli je budou chtít pronajmout, nebo prodat, zatím nevíme,“ řekl Právu Leisser.

Podle něj bez pozemků nemůže domov fungovat. „Kamkoli vystoupíme z domova, tak vstoupíme na cizí pozemek,“ podotkl.

Pozemky nabídnou domovu důchodců

Podle generální představené Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Bohuslavy Kubačákové je samozřejmé, že pozemky nabídnou nejprve domovu důchodců.

„V případě, že bude naše žádost (o vydání) vyřízena kladně, máme samozřejmě zájem primárně jednat o dalším využití se stávajícím uživatelem,“ sdělila Právu Kubačáková.

Foto: Domov důchodců Božice

Domov důchodců v Božicích

Jestli budou sestry chtít domovu pozemky prodat, či pronajmout a za kolik, už neupřesnila. Pozemky v současnosti spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a zvažuje, zda je boromejkám vydá.

S potřebným dokazováním nebudou mít problém

„V případě citovaných pozemků byla již provedena kompletní lustrace nabývacích listin a v současné době probíhá ze strany úřadu prověřování splnění podmínek § 7 zákona,“ sdělil Právu ředitel brněnského úřadu ÚZSVM Ivo Pavelka.

Podle tohoto paragrafu budou muset boromejky dokázat, že park jim sloužil např. k charitativním, zdravotnickým či vzdělávacím účelům. Podle všeho s tím nebudou mít problém.

Domov vznikl na konci 19. století díky sbírce Výboru na zbudování útulku pro starce a děti i díky tomu, že pozemky nadaci darovala obec. Správu získaly boromejky, ty tu zřídily dívčí penzionát sv. Karla Boromejského se školou pro učitelky ručních prací. Na domov důchodců byl změněn na začátku druhé světové války. V roce 1960 byl znárodněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám